Hlavní obsah

KLDR obnovuje výstavbu raketové základny. Ukázaly to satelitní snímky dva dny po summitu s USA

Severní Korea obnovuje raketovou základnu, kterou měla demontovat.Video: Jana Lipská, Tereza Nováková, AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea obnovuje raketovou základnu, kterou měla demontovat. Ukazují to satelitní snímky, které přinesly americké think-tanky. Snímky byly pořízeny dva dny po setkání amerického prezidenta Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una. Prezident Trump pohrozil zpřísněním sankcí vůči Severní Koreji, pokud nezačne s denuklearizací.

Článek

Analýza satelitních snímků pochází od amerických think-tanků Beyond Parallel a 38 North. Zachycují výrazný pokrok ve výstavbě raketové základny Sohae v Tchung-čchang na severu země. Ta je od roku 2012 největším centrem pro vypouštění raket v Severní Koreji. Testovaly se zde motory pro rakety schopné ohrozit Spojené státy. Pro testování balistických střel však základna nikdy nesloužila.

Příslib demontáže základny měl posílit důvěru mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Podle BBC začala demontáž severokorejské základy loni v srpnu, ale po ukončení jednání s USA byla přerušena.

Snímky byly pořízeny dva dny po předčasně ukončeném summitu Donalda Trumpa a Kim Čong-una ve Vietnamu, který nepřinesl žádnou dohodu o denuklearizaci. Washington zároveň upozornil Severní Koreu na zpřísnění sankcí, pokud nezačne jaderné odzbrojování.

Podle bývalého zvláštního zástupce USA pro Severní Koreu Josepha Yuna je příliš brzy na to se domnívat, že obnovování raketové základny je reakcí na americko-korejský summit. „Kdyby Severní Korea chtěla, abychom věděli, co dělá, řekla by to. Neřekla nic,” řekl pro CNN.

„Severní Korea na zpřísnění sankcí reaguje vždy stejně. Vzdorovitě,“ sdělila BBC Jenny Townová, editorka skupiny 38 North, která monitoruje aktivity Severní Koreje. „Uvalení nových sankcí nyní pouze podryje politickou půdu pro jednání,“ dodává pro BBC.

Reklama

Doporučované