Hlavní obsah

KLDR tvrdí, že zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko

KLDR zničila své jaderné středisko.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Severní Korea za přítomnosti zahraničních novinářů podle vlastních vyjádření zničila své hlavní jaderné testovací středisko. Novináři byli svědky série explozí v testovací lokalitě u obce Pchunggje. Likvidace testovacího centra má být vstřícným krokem před setkáním severokorejského diktátora s americkým prezidentem.

Článek

Severní Korea za přítomnosti zahraničních novinářů provedla operaci, při níž podle vlastního sdělení zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. Informovala o tom agentura AP a další média, která měla na místě své reportéry.

Novináři byli svědky série explozí, které po několik hodin otřásaly jadernou testovací lokalitou u obce Pchunggje, jež se nachází v hornaté, řídce osídlené oblasti na severovýchodě KLDR.

Výbuchy se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí. Vstupy do tunelů se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

Plán na likvidaci střediska oznámil severokorejský vůdce Kim Čong-un jako vstřícné gesto před summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který by se měl uskutečnit 12. června v Singapuru. KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory. Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje.

V jaderném testovacím středisku u obce Pchunggje uskutečnila Severní Korea všech šest svých nukleárních zkoušek. Čínští vědci nedávno uvedli, že středisko se po poslední jaderné zkoušce stalo zřejmě nepoužitelným, neboť část podzemního areálu se po výbuchu propadla.

Severní Korea označuje likvidaci testovacího střediska za potvrzení svého závazku ukončit zkoušky jaderných zbraní. Experti ale upozorňují, že pro Kima by zřejmě nebyl problém zkušební lokalitu obnovit, pokud by chtěl atomové zbraně znovu testovat. Spojené státy proto naléhají na KLDR, aby provedla významnější, nezvratné kroky, které by potvrdily vůli Pchjongjangu vzdát se jaderných zbraní.

Reklama

Doporučované