Hlavní obsah

Kočner bez trestu? Vražda Kuciaka a Kušnírové je znovu před soudem

Foto: Profimedia.cz

Marian Kočner u soudu.

Reklama

Nejsledovanější soudní proces na Slovensku pokračuje. Nejvyšší soud v Bratislavě v úterý posoudí rozsudek z loňského září, který v případu vraždy novináře Jána Kuciaka osvobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou.

Článek

Marian Kočner stane v úterý dopoledne po pěti měsících znovu před soudem. V lednu mu slovenský nejvyšší soud definitivně potvrdil trest 19 let za mřížemi. Ten ale nepadl za objednávku vraždy novináře Jána Kuciaka, kvůli které ho obžalovala prokuratura, ale za falšování směnek televize Markíza.

V kauze vraždy Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové z února 2018 soud Kočnera loni v září osvobodil. Bez trestu vyvázla i Alena Zsuzsová, která měla podle obžaloby pro Kočnerovu objednávku sehnat zprostředkovatele a ten pak vrahy. Nepravomocně soud poslal do vězení na 25 let Tomáše Szabóa, který vraha na místo vraždy přivezl a před tím s ním sledoval Kuciakův dům.

Nové důkazy a analýza komunikace

Teď se věc po odvolání prokurátora dostala k nejvyššímu soudu. Prokuratura předložila nové důkazy. Podle slovenských médií se týkají kromě jiného analýzy pohybu Kočnera a Zsuzsové po vraždě a také nového znaleckého posudku jejich šifrované komunikace. Právě k jejímu možnému skutečnému významu v září soud v Pezinku odmítl přihlížet –⁠ nečetl „mezi řádky“, ale trval na doslovném výkladu zpráv.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

I když soud potvrdil, že si není vědom jiného motivu vraždy, než byla Kuciakova novinářská práce o Kočnerovi, na usvědčení dvojice mu chyběly přímé důkazy. Média loni spekulovala o tom, že dva soudci v tříčlenném senátu přehlasovali jeho předsedkyni Ruženu Sabovou a i z toho důvodu se vyhlášení rozsudku posunulo ze srpna na září.

Kuciakův bratr předpokládá, že nové důkazy stanovisko nejvyššího soudu ovlivní. „Specializovaný trestní soud totiž vyhodnotil jeden z hlavních důkazů obžaloby –⁠ komunikaci přes šifrovanou aplikaci Threema –⁠ jako nepoužitelný, protože použitá slova nemusela být podle soudců šiframi. Nový posudek ale dokazuje, že obžalovaní komunikovali jednoznačně v šifrách, což mění celý pohled na tento důkaz,“ napsal Seznam Zprávám Jozef Kuciak mladší.

Nejvyšší soud může zářijový rozsudek, který Kočnera se Zsuzsovou osvobodil, potvrdit. Může také celou věc vrátit soudu první instance k novému projednání. Nemůže naopak rozhodnout o vině trojice.

Rodina Jána Kuciaka předpokládá, že nejvyšší soud rozhodne už v úterý. „Po zkušenosti se Specializovaným trestní soudem ale máme obavy, jaké to rozhodnutí bude,“ napsal redakci Jozef Kuciak jr.

Snažíme se vnitřně připravit na všechny alternativy, které můžou nastat, ale nejde to. Dost se rozhodnutí soudu bojíme. Těžko se po tom všem, co se u nás za celé ty roky dělo, věří ve spravedlnost. Mocní u nás měli vždy navrch. Nezbývá než doufat, že tentokrát si spravedlnost cestu najde.
Jozef Kuciak jr.

V případu vraždy Kuciaka a Kušnírové jsou zatím dva pravomocně odsouzení a jeden odsouzený nepravomocně. Tři pachatelé si mají dohromady odsedět 65 let.

Odsouzení bratranci

Pětadvacet let za mřížemi stráví vrah dvojice Miroslav Marček, který se loni v lednu k nájemné vraždě u soudu přiznal. Pětadvacet let dostal i jeho bratranec Tomáš Szabó, který Marčeka na místo vraždy odvezl a před tím s ním sledoval Kuciakův dům. Právě Szabóovo odvolání bude v úterý také řešit nejvyšší soud.

Zprostředkovatel Zoltán Andruskó s policií spolupracoval hned od svého zadržení v roce 2018 a dostal proto trest „pouhých“ 15 let.

Kočner se Zsuzsovou od začátku vinu odmítají a jejich komunikace prý s Kuciakem nijak nesouvisela. Zatímco Kočner už si odpykává tresty za falšování směnek, Zsuzsová je ve vazbě kvůli obvinění z účasti na přípravě nedokonaných vražd dvou elitních prokurátorů a bývalého ministra vnitra a spravedlnosti. Loni ji navíc soud nepravomocně odsoudil na 21 let za objednávku vraždy bývalého primátora jihoslovenského městečka Hurbanovo Lászlóa Basternáka z roku 2010.

Směr do opozice, Hlas do čela průzkumů

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové vyvolala na Slovensku mohutné protivládní protesty a politickou krizi, která vyústila v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica.

Jeho strana Směr-sociální demokracie po porážce v loňských parlamentních volbách skončila v opozici. Po následném vnitrostranickém rozkolu ze Směru-SD vystoupila v čele s expremiérem Petrem Pellegrinim více než čtvrtina poslaneckého klubu strany.

Pellegriniho strana Hlas vede v průzkumech politických preferencí už od loňského září. Parlamentní volby by vyhrála i podle aktuálního průzkumu agentury Focus, volilo by ji bezmála 22 procent lidí. Ficův Směr je na 12 procentech.

Reklama

Doporučované