Hlavní obsah

Kolumbus se záchrannou vestou. Do Barcelony doplulo 60 migrantů, aktivisté poukazují na úmrtí na moři

Dva aktivisté z řad dobrovolných hasičů vyšplhali na 60metrovou sochu mořeplavce.Video: AP

 

Reklama

Organizace Proactiva Open Arms do Barcelony přivezla 60 migrantů, které odmítly Itálie a Malta. Ve středu na sochu Kryštofa Kolumba pověsili aktivisté záchrannou vestu, aby poukázali na ztráty na životech migrantů při jejich cestě do Evropy.

Článek

Aktivisté z organizace Proactiva Open Arms v Barceloně ve středu vylezli na 60metrovou sochu mořeplavce Kryštofa Kolumba a navlékli na ni oranžovou záchrannou vestu. Chtějí tak veřejnost upozornit na ztráty na životech migrantů, ke kterým dochází ve Středozemním moři. Informuje o tom agentura AP.

„Jsme tady u sochy Kolumba, na kterou jsme navlékli záchrannou vestu. Udělali jsme to v době, kdy do Barcelony dorazila loď Open Arms s 60 lidmi na palubě. Touto akcí chceme zviditelnit problém ztráty všech lidských práv, ke kterému dochází uprostřed Středozemního moře. Chceme jasně říct, že lidská práva všech lidí jsou v ohrožení, a to nejen uprchlíků,“ uvedla mluvčí organizace Mar Sabeová.

Loď Open Arms do Barcelony dorazila po čtyřech dnech plavby. Posádka migranty, které odmítly přijmout Itálie a Malta, nalodila v sobotu u libyjských břehů. Obě tyto evropské země, jež se snaží zastavit masový příliv migrantů do Evropy, uzavřely nedávno své přístavy plavidlům zahraničních nevládních organizací.

Zatímco se běženci radovali, že konečně přistáli, šéfka mise této lodi Anabel Montesová kritizovala Itálii a Maltu. „Museli jsme plout čtyři dny, než jsme je mohli vyložit, a mezitím jsme nemohli zachraňovat další,“ řekla Montesová podle deníku El País.

Mezi 60 migranty je 50 mužů, pět žen a pět nezletilých, celkem je zastoupeno 14 národností. Lidé pochází mimo jiné ze Sýrie, Palestiny, Eritreje či Středoafrické republiky. Po vylodění se jich ujal Červený kříž a posléze registrační úředníci. Všichni dostanou povolení k pobytu z humanitárních důvodů na 30 dní a mezitím mohou žádat o azyl.

Minulý měsíc přijalo Španělsko přes 600 migrantů z lodi Aquarius, které její posádka nalodila rovněž u libyjských břehů a které odmítly přijmout Itálie a Malta.

Reklama

Doporučované