Hlavní obsah

O trůny už se dobojovalo. A sázející na vítěze Game of Thrones spálilo finále na prach

Foto: HBO

Televizní stanice HBO odvysílala poslední díl ságy Hra o trůny.

Reklama

V noci z neděle na pondělí odvysílala stanice HBO poslední díl populárního seriálu Game of Thrones (Hra o trůny). Seriál proslulý svými zvraty nabídl dynamický vývoj i v samotném finále. To zásadně ovlivnilo i výsledek sázkařské události, na kterou Češi prosázeli téměř půl milionu korun.

Článek

Upozornění: Tento článek obsahuje tzv. spoilery, tedy informace o tom, jak dopadl děj seriálu. Bez prozrazení konce Hry o trůny by rozebírání výsledku sázky totiž nedávalo smysl.

Největší sázková kancelář Tipsport vypsala už na konci roku událost, která se vztahovala právě k pondělnímu zakončení osm let vysílaného seriálu. Otázka položená bookmakery přesně zněla: „Kdo bude sedět na Železném trůnu na konci 8. série (vládce Sedmi království)?“

Sázkaři měli pod různými kurzy na výběr možnosti, které logicky zahrnovaly hlavní (před osmou sérií stále živé) postavy seriálu v čele s Jonem Sněhem, Daenerys Targaryan nebo Cersei Lannister.

Podobné příležitosti vypisují sázkové kanceláře poměrně zřídka. „Zájem klientů byl překvapivě obrovský a už od prvních dnů se objevilo několik analýz sepsaných klienty, kteří se pokusili napsat svůj vlastní konec seriálu,“ říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor. Celkově sázková kancelář nabrala sázky v hodnotě přes 450 tisíc korun.

A teď k tomu, co se v posledním díle stalo. Po sérii zvratů byl ve volbě zbývajících lordů Západozemí zvolen vládcem Brandon Stark. Na začátku seriálu malý chlapec shozený z věže, který následně ochrnul, procestoval nebezpečný sever a prostřednictvím mystických prožitků se stal jakýmsi médiem zaznamenávajícím skrze vize události minulosti a spatřující vize budoucnosti.

Jenže jak se ve Hře o trůny dalo čekat, je to celé komplikovanější. V průběhu poslední epizody totiž drak roztavil symbol království – Železný trůn. Nikdo na něj tedy na konci fyzicky neusedl (a scenáristi tak ani nemuseli řešit, jak by paraplegik Bran překonával k němu vedoucí schody).

Zároveň je tu ještě jeden detail: Bran už v průběhu volby nového krále své sestře Sanse „věnoval“ rozsáhlou oblast Severu, čímž ji formálně vyňal ze Sedmi království a sám se stal (v závěrečném díle to tak i zaznělo) králem Šesti království.

A to je podle vyhodnocovatelů sázky z Tipsportu klíčové. „Vzhledem k našemu formulování zadání vypsaných sázek byla vyhrávající možnost, že ‚Na konci 8. série nebude žádný vládce Sedmi království‘, protože Sever je samostatný a Bran je králem Šesti království,“ vysvětluje mluvčí Sochor.

Obě tyto příležitosti – že zvítězí Bran a že nezvítězí nikdo – sázkaři na své tikety umisťovali rovnoměrně.

Na možnost, že na Železný trůn usedne Bran, byl zpočátku velmi vysoký kurz 60:1, který ovšem postupně klesl až na 2,5:1. Celkem se na to, že Sedmi královstvím bude vládnout Brandon Stark, prosázelo 7,2 % všech náběrů, takže přibližně 32 tisíc korun.

Velmi podobné to bylo i u možnosti, že na konci seriálu nebude žádný vládce Sedmi království. Na to putovalo 7,3 % prosázených peněz. Kurz tu byl ale od začátku vypsání možnosti nižší – 10:1. Na konci potom i ten klesl na 1,85:1.

Hra o trůny se tak podle mluvčího sázkové kanceláře řadí mezi události, ve kterých bookmakeři porazili sázející. Jinými slovy, bylo vybráno více peněz na sázky, než Tipsport vyplatil na výhrách.

Reklama

Doporučované