Hlavní obsah

Konec kanadským žertíkům na YouTube. Nebezpečná videa už jsou za hranicí a společnost je zakázala

Youtube zakázal sdílet „pranková videa“.Video: Valérie Dvořáková , Profimedia.cz

 

Reklama

Platforma pro sdílení videí YouTube je dlouhodobě kritizována za nedostatečnou kontrolu svého obsahu. Server teď přišel s novým opatřením, kdy zakázal sdílet videa takzvaných „pranků“ a výzev, která by mohla ohrožovat lidský život nebo nabádat k nebezpečným kouskům.

Článek

YouTube zakázal svým uživatelům sdílet takzvané „pranky”, tedy videa, ve kterých se lidé snaží druhého schválně nachytat, překvapit ho a hlavně zachytit na kameru jeho reakci. Jedná se o formu videotvorby, jejímž cílem je diváka pobavit, některá „pranková videa” ale podle mnohých zašla až příliš daleko a začala být nebezpečná.

Jak píše The Independent, uživatelé platformy a jiných sociálních sítí se začali bouřit. Tvůrci začali sdílet videa, ve kterých například řídí auta poslepu nebo se snaží ostatní nachytat tak, aby věřili v jejich smrt.

V posledních měsících se na stránce objevila řada populárních nicméně podle YouTube nebezpečných videí a někteří autoři „pranků“ přišli o život. Jedná se například o muže, který ve svém videu chtěl použít encyklopedii jako štít pro vystřelenou kulku. V posledních dnech začali také youtubeři napodobovat scénu z nového filmu Bird Box, ve kterém postavy musí provádět činnosti běžného života se zavázanýma očima, uvádí web The Guardian.

Platforma, kterou vlastní společnost Google, upozornila na to, že videa těchto kaskadérských kousků, která ohrožují lidské životy, jsou v rozporu s politikou webu.

YouTube se na svém webu snaží vysvětlit uživatelům nový pohled. „Vždy jsme měli zásady v tom, abychom se ujistili, že vtipná videa nepřekročí hranici. Naše pravidla zakazují obsah povzbuzující nebezpečné aktivity, které vedou k vážným škodám a aktuálně se to týká také nebezpečných výzev a pranků.”

„Zakazujeme pranky, aby si lidé uvědomili vážné nebezpečí – příkladem je natáčení videí za jízdy vozidla nebo násilné vniknutí do soukromých objektů,” vyjádřila společnost své stanovisko.

Uživatelé tradičně využívají YouTube ke sdílení nejrůznějších výzev. YouTube je jednou z několika internetových stránek, která byla obviněna z nedostatečné kontroly svého obsahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované