Hlavní obsah

„Krása může způsobit ošklivost.“ Malíř Vladimír Houdek o umění

„Dokonalá podoba státu a společnosti neexistuje,“ říká v Profilu Vladimír Houdek.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

„Myslím si, že ošklivost podléhá době, ve které se nacházíme. Krásno pro mě znamená i určité podivno a zvláštnost. Krása sama o sobě by měla být v něčem plná tenze,“ říká umělec a malíř Vladimír Houdek. Média ho často označují za nejúspěšnějšího malíře mladé generace v České republice.

Článek

„Přes psychické problémy a terapii jsem se dostal k umění. Nadchlo mě. Začal jsem se zajímat o dějiny umění, chodit do knihovny a studovat ho. Zjistil jsem, že to chci dělat a může to být něco, co mě může zachránit život. Nevěděl jsem, co se životem. Uvědomil jsem si, že ta malba může mít perspektivu. Intenzivně jsem začal malovat,“ popisuje své začátky a svůj vztah k malbě. Dnes velmi experimentuje s klasickými prostředky malby.

„ Když vytvářím obrazy, tak mě vždy zajímá ta možnost, že to nedopadne tak, jak si představuji. Ten proces je pro mě nedílnou součástí nějakého pocitu nezdaru,“ říká Houdek v pořadu Profil. Ve svých malbách často využívá geometrické tvary.

„Barevná škála, kterou používám, je limitována tím, že se snažím mít ve své tvorbě nějakou systematičnost. Nepoužívám barvy z tuby, odstíny si snažím sám namíchat a tlumit je,“ tvrdí o své práci s barvou.

Vladimír Houdek

Vystudoval Akademii výtvarných umění v Ateliéru malířství II pod vedením Vladimíra Skrepla a Jiřího Kovandy.

Věnuje se klasické malbě a koláži.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Jeho výstavy slaví úspěch nejenom v České republice, ale i v Německu či Rakousku.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Vladimír Houdek a jeho obrazy.

Reklama

Doporučované