Hlavní obsah

Křetínský chce pražskou městskou firmu. Nabídka je téměř čtyřikrát nižší, než už radnice dostala

Foto: Profimedia.cz

Pražská teplárenská – firma patřící do skupiny Daniela Křetínského – chce koupit společnost Prahy 4.

Reklama

Společnost Pražská teplárenská má zájem o firmu, která zajišťuje teplo pro Prahu 4.

Článek

Seznam firem pátého nejbohatšího Čecha Daniela Křetínského se může brzy rozrůst o další.

Pražská teplárenská, která patří do Křetínského skupiny EP Infrastructure, chce koupit městskou firmu 4-Energetická zajišťující teplo na Praze 4.

Místní zastupitelé budou na jednom z posledních jednání před podzimními volbami už ve středu řešit, zda ji prodají za 23 milionů korun.

Místostarosta Prahy 4 Lukáš Zicha (Starostové) uvedl, že tato cena je vyšší, než ji stanovil posudek, který si nechala radnice vypracovat.

„Odpovídající na základě znaleckého posudku, který máme zpracovaný Českou spořitelnou, je,“ řekl Zicha, pod kterého spadá oblast majetku.

Jak se v dalších letech změní Praha, podívejte se:

Jak se staví Praha.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Seznam ze zmíněného posudku vyčetl, že Česká spořitelna akcie firmy ohodnotila na 18 – 22 milionů korun. Zastupitelé však mají k dispozici i dokument zpracovaný firmou NSG Morison znalecký ústav.

Tito znalci mimo jiné ohodnotili majetek této městské firmy na 196 milionů. Zhruba 100 milionů z této částky jsou příjmy, které 4-Energetická očekává, že získá v dalším období.

Technika a tepelné zdroje byla odhadnuta na 66 milionů. Dalších 15 milionů jsou pak pohledávky. Naopak podle znalců je potřeba do firmy ročně investovat zhruba 10 milionů.

„Musíme vyhodnotit, jestli je nabídka výhodná,“ uvedl místostarosta Zicha. Zároveň ale doplnil, že není důležité, jestli firmu prodají už teď nebo až příští rok na jaře. „Nevidím v tom úplně rozdíl,“ prohlásil.

Komise obálku s další nabídkou neotevřela

Vedle Křetínského společnosti podala Praze 4 nabídku také firma Actherm Praha. Obálku, v níž byla uvedena částka, kterou je ochotná zaplatit, ale komise nakonec neotevřela.

Praha 4 nastavila kritéria soutěže tak, že je mohly splnit jen vybrané firmy, které vyrábějí nebo dodávají energii pro zařízení 4-Energetické. V dokumentech pro zastupitele vedení radnice tvrdí, že Actherm Praha tyto podmínky soutěže nesplnil.

Actherm Praha si od této městské firmy pronajímá topný kanál, přes který dodává teplo pro své odběratele. Jednatel firmy Actherm Praha Milan Chmelař nechtěl říct, kolik Praze 4 v současné době nabídli.

„Před dvěma roky jsme se první soutěže účastnili. Tehdy jsme nabídli částku 85,5 milionů korun,“ prohlásil Chmelař. Praha 4 ale v té době nakonec soutěž zrušila a vyhlásila ji znovu.

Reklama

Doporučované