Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Senát. Tisíc korun dostanou důchodci nad 85 let

Záznam z jednání poslanců o zvýšení důchodů. Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Poslanecká sněmovna rozhodla o tom, jak se budou zvyšovat důchody. Novela by mohla začít platit od září.

Článek

Původní vládní návrh, který prošel Sněmovnou, počítá s navýšením starobních penzí o 1000 korun všem seniorům nad 85 let. Předloha ale původně neprošla u senátorů.

Senát ji vrátil poslancům i s návrhem ODS, která chce, aby si polepšili všichni senioři, jenž jsou v důchodu alespoň 25 let. Na přídavek by tak dosáhlo víc lidí, především žen, které pečovaly o děti a dnes pobírají malý důchod.

„Vláda na jednu skupinu nejpotřebnějších zapomněla. Kromě těch, kterým je více než 85 let existuje zhruba 135 000 důchodkyň matek, které mají nízké důchody a jsou v důchodu více než 25 let,“ obhajoval na plénu návrh senátor Milan Vystrčil.

„Česká správa ročně vydává přes 330 000 rozhodnutí, při senátním návrhu by musela vydat dalších 400 000 rozhodnutí. U každého by to museli úředníci posuzovat. Došlo by ke kolapsu důchodového systému, nápor nelze zvládnout,” hájila na plénu naopak původní návrh ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Po několikahodinové diskuzi poslanci 170 hlasy schválili původní verzi zákona, kterou poslali do Senátu. A to napříč všemi kluby.

Podle plánů by měla vládní novela platit od září. Musí ji ale nejdřív podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Doporučované