Hlavní obsah

Kuka: Z 10 zápasů s Chorvaty by Francie odhadem 7x vyhrála. Je favoritem finále, ale uspět může i soupeř

Pavel Kuka hledal i odpověď na otázku, proč byla jeho fotbalová generace motivovanější než současná reprezentace.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Kuka věří, že se v českém fotbale zase objeví hráči, kteří by uměli navázat na úspěchy jeho generace. „Kluci narození po roce 2000 už uvažují jinak než ti před nimi,” šíří Kuka optimismus.

Článek

Nejvíc prý přál na turnaji týmu Anglie. „Těšil jsem se, že by ve finále mohl Francouze potrápit nebo dokonce i porazit,” přiznává Pavel Kuka, pro koho mu na světovém šampionátu fotbalistů v Rusku bušilo srdce nejintenzivněji.

Přes „jeho” Angličany se ale do finále prosmýkli Chorvati. A ani Modrič a spol. nejsou podle Pavla Kuky v nedělním souboji úplně bez šancí. „Tam už hraje zásadní roli okamžitá forma, kterou oba týmy ukážou v rozhodující den.” Přeci jen větší pravděpodobnost však Kuka přičítá francouzskému úspěchu. A to poměrně výrazně.

„Kdyby spolu ty dva týmy hypoteticky hrály 10 utkání, věřím, že Francie by to ve svůj prospěch zvládla tak v poměru 7:3. Síla, kterou Deschampsův tým na turnaji předvádí, je neskutečná, podle mě šampionát Francouzi zaslouženě vyhrají,” uzavírá Kuka.

O Francii hovořil na Seznamu nedávno i trenér Ivan Hašek:

Video: David Janeczek

Do francouzských karet podle Kuky hraje nejen celá plejáda výrazných individualit v sestavě, ale i nadobyčej efektivní práce obrany. „Ta na šampionátu hraje natolik jistě, že řadu situací zvládá vyřešit sama. A další francouzští hráči díky tomu mohou být na hřišti nastavení o kousek ofenzivněji, než je třeba zvykem v jiných týmech.”

Český fotbal na světovém šampionátu už takřka tradičně scházel. Na turnaje Euro sice počínaje rokem 1996 postupuje se železnou pravidelností, ve světové konkurenci se však Masopustovi pokračovatelé objevili naposledy v letech 1990 a 2006.

Může se přesto česká vlajka objevit mezi zástavami ostatních účastníků turnaje třeba už za 4 roky v Kataru? „Já jsem věčný optimista,” věří Kuka v možný úspěch, navzdory nepřesvědčivým výsledkům a výkonům národního celku v posledním období.

Pavel Kuka nyní pracuje ve firmě ISM, kterou řídí hráčský agent Pavel Paska. A i díky této své aktuální fotbalové profesi má Pavel Kuka, vicemistr Evropy z Wembley, možnost pohybovat se v blízkosti mladých hráčů, jejichž příchod do velkého fotbalu přijde už zakrátko. A svůj optimismus právě s touto zkušeností spojuje.

„Kluci z ročníků narození 2000 či 2001 a mladší už uvažují výrazně jinak než jejich předchůdci. Cítím z nich, že vedle pochopitelných myšlenek na ekonomické zabezpečení opravdu mnohem více touží i po tom být opravdu úspěšní, něco velkého ve fotbale dokázat. Jejich generace je na to už i lépe připravena, ve srovnání s ročníky předchozími. Tihle mladší kluci už automaticky mnohem víc dbají ma životosprávu, zdokonalují se intenzivněji třeba i ve výuce cizích jazyků. Opravdu se to v průběhu času viditelně posouvá, a to k lepšímu,” zdůrazňuje Kuka.

A apeluje na to, aby se v Česku obecně našly větší finanční prostředky pro mládežnické trenéry. Právě v jejich nedostatečném ohodnocení vidí Kuka nejcitelnější a nejvážnější nedostatek v rámci podmínek, jak je nyní český fotbal na většině klubových adres nastaven.

Reklama

Související témata:

Doporučované