Hlavní obsah

„Kůň není stroj!“ volají ochránci. Zruší se pražské vyhlídkové kočáry?

Záhady Josefa Klímy: „Kůň není stroj!“ volají ochránci zvířat a snaží se zrušit pražské vyhlídkové kočáry.Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská radnice zahájila před časem inkviziční tažení proti automobilům, ale koňské bryčky, které poskytují turistům romantickou projížďku městem, nikdo nenapadal. Proč taky? Koně jsou na rozdíl od automobilů ekologičtí.

Článek

To už ale není podle některých pravda. Aktivisté z organizace Hlas zvířat, kterou reprezentují manželé Plickovi, vytáhli pod heslem „Kůň není stroj“ do boje proti fiakristům, protože podle nich koně ve městě trpí.

Začali zveřejňovat drastické záběry koní padlých i do krve zraněných, začali pravidelně před koňskými spřeženími na Staroměstské náměstí demonstrovat. „Podle odborníků koně při tahání kočárů ve městě trpí,“ tvrdí aktivistka Klára D. a cituje řadu převážně amerických studií.

Podle nich například tažní koně v New Yorku mají po čase zanesené plíce jako kuřáci a dožívají se nízkého věku, jejich nohy trpí chůzí po tvrdé dlažbě, v létě se koně přehřívají a v zimě mrznou, časté jsou nehody kočárů v hustém provozu.

„Je to nesmysl,“ tvrdí provozovatelé fiakrů a argumentují koňmi, kteří se dožili i třiceti let. Aby jejich kopyta netrpěla, používají odpružené plastové podkovy, v létě koně osvěžují z hydrantu, který je na Staroměstském náměstí, v zimě přikrývají pokrývkami a od ledna do března dokonce vůbec nejezdí vůbec. A hlavně je chovají desítky let, milují je, jak zdůrazňuje třeba fiakristka Iva Rosická.

„Nejsme blázni, abychom jim ubližovali.“ K žádné vážné nehodě, vyjma odřeného kočárového blatníku, nedošlo v posledních letech ani podle nich, ale ani podle pražské policie. Kdo má tedy pravdu? A jak se zachová radnice, která jediná může živnost – za kterou fiakristé platí nemalé nájmy – zrušit?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované