Hlavní obsah

Za Faltýnkův obraz zaplatil kupec více než miliardář z Penty

Foto: Ladislav Křivan/MAFRA/Profimedia, Profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek nabídl své obrazy do dražby, peníze dostane škola v Prostějově.

Reklama

AKTUALIZOVÁNO. Obrazy šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka se dražily během jeho výstavy. Jeden si koupil i miliardář Marek Dospiva.

Článek

V textu jsme doplnili vyjádření, která František Bureš poskytl Seznamu v září 2019.

Druhý muž hnutí ANO a předseda jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek uspořádal před několika dny v pražském Karlíně výstavu svých obrazů, kde tři z nich za celkem více než jeden milion korun prodal.

Novými vlastníky obrazů jsou miliardáři Marek Dospiva ze skupiny Penta a brněnský podnikatel Libor Hledík. Třetí kupující není znám.

Jedním z dalších přispěvatelů byl ale i šéf významné dopravní státní firmy. Jedná se o ředitele Výzkumného ústavu železničního Františka Bureše, který působil v minulosti také jako manažer Českých drah.

Seznamu to potvrdilo několik účastníků Faltýnkovy výstavy, mezi nimi i poslanec ANO Milan Feranec. „Slyšel jsem o tom,“ řekl.

„Vzpomínám si, že jsme se jako přátelé skládali nějakými finančními prostředky,“ řekl Seznamu František Bureš. „Já jsem to nedělal kvůli nějakému obrazu, ale abychom podpořili děti,“ doplnil.

Peníze z prodeje obrazů totiž získá prostějovská škola Jistota, která se specializuje na péči o handicapované děti.

Kolik zaplatil, ředitel tají

Účastníci výstavy popisují, že zatímco miliardář Dospiva zaplatil za první obraz 180 tisíc korun.

František Bureš ke své účasti na akci říká: „Osobně jsem se žádné dražby aktivně neúčastnil, ale spolu s dalšími několika stovkami přítomných lidí jsme ji samozřejmě se zájmem sledovali. Žádný obraz jsem nekupoval, ale mezi námi přítomnnými jsem zorganizoval menší sbírku, kdy s jednotlivými příspěvky v řádech stovek korun byla vybrána částka okolo pěti tisíc. Peníze byly předány přítomné zástupkyni školy pro postižené děti.“

Že by byl tím třetím kupujícím, Bureš odmítá. „Já ani nikdo z mého okolí žádný obraz nekupoval a jména přispěvatelů do sbírky bych nerad říkal. My jsme to dávali na benefiční účely. Vím, že za třetí obraz kupující v aukci zaplatil něco kolem dvou set tisíc, ale přesně to nevím,“ doplnil.

Částku na dotaz Seznamu neupřesnil ani Jaroslav Faltýnek, ani zástupce galerie, kde se výstava obrazů konala.

Ústav, který Bureš řídí, spadá pod České dráhy a je zejména provozovatelem unikátního zkušebního centra pro nové vlaky.

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok se nechce k soukromé aktivitě Bureše vyjadřovat.

„Nepřipadá mi vhodné komentovat, co dělají manažeři v rezortu dopravy ve svém volném čase a za co utrácejí svoje peníze,“ řekl Ťok.

Už citovaný poslanec hnutí ANO a předseda dozorčí rady Českých drah Milan Feranec se jen pozastavil nad způsobem, jak František Bureš školu podpořil.

„Proč to dělal tak okatě? Když chtěl škole přispět, mohl jim dát peníze přímo,“ uvedl.

Ve škole působí kandidát na ministra

Prostějovská škola Jistota je nezisková organizace. „Peníze budou použity na opravu školy. Tyto finance nám velmi pomohou,“ uvedla její ředitelka Marie Turková.

Jakou celkovou částku nakonec díky prodeji Faltýnkových obrazů škola získá, ale neřekla. Ani to, zda už peníze na účet školy dorazily.

Jaroslav Faltýnek Seznamu řekl, že prostějovské škole pro handicapované děti dává své obrazy do dražby už dvacet let.

Škola měla v minulosti řadu významných dárců. Například v loňském roce získala mimo jiné dva dary od Nadace Agrofert, celkově ve výši 500 tisíc korun.

V dozorčí radě školy sedí i Faltýnkův známý, ředitel stavební společnosti Hochtief, Tomáš Koranda. Ten měl být za hnutí ANO ministrem dopravy v nové vládě premiéra Andreje Babiše, nakonec však nabídku odmítl.

Reklama

Doporučované