Hlavní obsah

Kvůli obvinění jsem přišel o desítky milionů, říká Pelta. Český fotbal podle něj Berbra potřebuje

Rozhovor s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou: Dva roky od vypuknutí fotbalové korupční kauzy.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po téměř dvou letech vyšetřování se bývalý předseda fotbalové asociace a další obvinění budou moci seznámit s policejním spisem.

Článek

Když byl Miroslav Pelta ještě předsedou fotbalového svazu, mohl rozdat až dva tisíce vstupenek na zápasy české reprezentace.

Dostávali je jeho obchodní partneři, sponzoři nebo přátelé, mezi kterými byl i hradní kancléř Vratislav Mynář nebo poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Poté, co byl obviněn v kauze sportovních dotací a přišel o post nejvýše postaveného muže českého fotbalu, tuto výsadu ztratil.

A tak nyní Miroslav Pelta sice zamíří na nejbližší utkání fotbalové reprezentace s Anglií ve Wembley a na zápas s Brazílií v Praze, avšak skoro všechno za své.

„Všechno jsem si musel platit sám a letím linkou s rodinou,“ popsal někdejší boss fotbalové asociace Seznamu svou cestu na zápas, který se na konci pracovního týdne uskuteční v Londýně.

Na zápas s Brazílií dostal, jak uvádí, od fotbalové asociace jediný VIP lístek. „Zbytek jsem si pořídil za peníze,“ dodal v rozhovoru, který se uskutečnil poté, co Miroslav Pelta opustil policejní služebnu v Ústí, kam si ho v pondělí pozvali vyšetřovatelé na další výslech.

Video: Miroslav Pelta vypovídal na policii. Šlo to rychle, řekl jen několik vět

Miroslav Pelta v pondělí vypovídal na policii.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Letos v květnu to už budou dva roky, co Peltu zadržela policie a začala ho trestně stíhat. Příští týden ho nechají vyšetřovatelé nahlédnout do spisu. Poté by měli kauzu poslat státnímu zástupci, který nejspíše podá žalobu k soudu.

Vedle Pelty je obviněn například šéf České unie sportu a advokát Miroslav Jansta nebo bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová.

Pelta tvrdí, že ho kauza poškodila, protože jeho fotbalový Jablonec přišel o sponzory. „Ztráty, které jsou způsobené touto kauzou, jsou v desítkách milionů korun,“ řekl.

Po odchodu Pelty z čela českého fotbalu ještě více posílil vliv mocného muže Romana Berbra, který loni obhájil pozici místopředsedy fotbalové asociace.

„Když má pan Berbr jasnou většinu ve volbách, tak ho fotbalové hnutí chce a potřebuje. O ničem jiném to není,“ říká Pelta.

Reklama

Doporučované