Hlavní obsah

Kvůli suchu a kůrovci musí k zemi dvakrát více stromů než před kalamitou

Letecké záběry na české lesy zničené kůrovcovou kalamitou a suchem. Kůrovec dramaticky zvedl těžbu v lesích.Video: Jan Marek, PEFC Česká republika a Lesnická práce

 

Reklama

Státní Lesy ČR v pololetí zvedly těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent.

Článek

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v prvním pololetí zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Celková těžba v prvním pololetí stoupla o 17 procent na 5,59 milionu metrů krychlových. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi a jeho nynější hlavní snahou je zvládnutí kůrovcové kalamity.

V pololetí také významně vzrostlo kácení stromů poškozených současným suchem, a to dvojnásobně na 649 000 metrů krychlových. Naopak nahodilá těžba dřeva poškozeného větrem a sněhem letos v prvním pololetí meziročně klesla o třetinu na 1,76 milionu metrů krychlových.

Státní podnik letošní výrazný nárůst těžby kůrovcového dřeva předpokládal. „Obdobný průběh jsme očekávali, kůrovcové rojení jen letos oddálilo květnové ochlazení. Nejvíce se nyní těží na Vysočině a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Na většinu kůrovcových těžeb zatím kapacity jsou,“ řekla Jouklová.

Reklama

Doporučované