Hlavní obsah

Labouristé rozšířili svou definici antisemitismu. V kritice Izraele jim to prý nezabrání

Přijetí definice doplnila Labour Party prohlášením, že jí to nezabrání ve svobodném vyjadřování na adresu Izraele a práv Palestinců.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Labouristé rozšířili svá pravidla pro odmítání antisemitismu na plné znění mezinárodně uznávané definice. Reagují tak na kritiky, kteří Labour Party i jejího šéfa Jeremyho Corbyna obviňují z nenávisti k Židům. Debata o antisemitismu stranu dlouho rozdělovala.

Článek

Vedení britských labouristů po měsících vnitřních sporů rozšířilo svá pravidla pro odmítání antisemitismu na plné znění mezinárodně uznávané definice.

Šéf strany Jeremy Corbyn je některými lidmi dlouhodobě kritizován za to, že tento jev ve straně toleruje, a někteří také z antisemitismu obviňují samotného Corbyna.

Silně levicový Jeremy Corbyn a další členové Labour Party jsou často k Izraeli kritičí kvůli politice židovského státu vůči Palestincům. Zároveň ale odmítají, že by tento postoj byl motivován nenávistí k Židům.

Definici antisemitismu před několika lety vytvořila Mezinárodní aliance pro připomínku holokaustu (IHRA), která sdružuje tři desítky zemí včetně Británie. Jejím cílem je stanovit, co znamená antisemitismus, tedy nepřátelství nebo předpojatost vůči Židům, ve snaze lépe postihovat jeho projevy.

Dříve přijatá vnitřní pravidla Labouristické strany už sice určitou definici antisemitismu obsahovala, vynechala z ní ale některé příklady, které by podle strany mohly bránit v kritice Izraele. Definice IHRA například uvádí, že je antisemitské přirovnávat politiku současného Izraele k nacistům. Původní labouristická definice toto neobsahovala, nyní ale strana přijala definici jako celek.

Její původní neochota k tomuto kroku vyvolala další obviňování, že je strana pod Corbynovým vedením nepřátelská vůči Židům. Polemika navíc vyvolala další pnutí ve straně, rozdělené mezi příznivce Corbyna, jenž patří spíše k radikální levici, a zastánce centristické linie.

Přijetí plného znění definice doplnila Labour Party prohlášením, že jí to nezabrání ve svobodném vyjadřování na adresu Izraele a práv Palestinců.

Reklama

Doporučované