Hlavní obsah

Lék na covid za půl miliardy zůstane ve skladech

Foto: Profimedia.cz

Vláda nechala nakoupit experimentální léky za stamiliony korun.

Reklama

Na popud vlády Andreje Babiše nakoupily FN Brno a FN v Motole za téměř 800 milionů korun experimentální lék Regeneron. Tisíce dávek ale leží ve skladech a zatím zůstanou jako pojistka, chce ministerstvo.

Článek

Zbraň proti jarní vlně epidemie, která přišla pozdě. Málo využitý lék Regeneron, v němž mají dvě velké nemocnice přes půl miliardy korun, zatím zůstane ve skladech jako pojistka. Pro případ, že nemoc znovu udeří. Pro Seznam Zprávy to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

Medikament má na obale datum spotřeby leden 2023. „Léky na léčbu pacientů s covidem-19, které drží nemocnice ve svých zásobách, mají relativně dlouhou expiraci. Zastáváme nyní názor ponechat je prozatím v zásobách nemocnic, kdyby se zvýšil počet hospitalizovaných v průběhu podzimního období,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice v Motole, kterým vláda na jaře uložila zajistit lék pro celé Česko, navíc musejí dodržet kompletní smlouvu s dodavatelem. Nakoupit tedy celkem 12 tisíc dávek za 780 milionů korun. Jedna dávka vyjde na 65 tisíc korun, nákupy zatíží jejich rozpočty.

Oba velké špitály usilovaly o to, aby každý z nich mohl stornovat poslední dodávku ve výši dvou tisíc kusů. To se nepovedlo. „Musíme dobrat i tu poslední zavážku. Smlouva nás k tomu zavazuje,“ přiznal ředitel FN v Motole Miloslav Ludvík.

České nemocnice a praktici, kteří si mohou od „fakultek“ lék objednat, přitom doposud využili asi jen třetinu dávek. Po poslední dodávce tak zůstane ve skladech přes osm tisíc kusů za víc než půl miliardy korun.

„Využili jsme zatím 1 100 dávek, 2 900 kusů je na skladech,“ řekl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba přes poslední zavážkou. Ve FN v Motole podle ředitele využili asi 2 500 dávek, 3 500 jich zbude.

Nečekat a okamžitě lék podat

Do Česka Regeneron dorazil až v dubnu, kdy epidemie slábla. Zpočátku se kvůli vládním nařízením směl podávat jen lidem mladším 65 let. Ministerstvo opatření zmírnilo až na konci dubna. Podle lékařů je lék účinný a zabraňuje těžkým průběhům, musí se však podat co nejdřív po infikaci.

„Rozeslali jsme to všemožně, visí to na všech webech. Na propagaci jsme vymysleli všechno, teď je to na doktorech a hlavně na prakticích,“ řekl Ludvík.

Apeluje také na sociální služby a připomněl případ muže v seniorském domově ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Ač očkovaný, patrně se nakazil od infikované pečovatelky a zemřel. „Přesně pro takové případy je lék určený. Ve chvíli, kdy PCR test ukáže nakaženého, na nic nečekat a okamžitě lék pacientovi nakapat,“ zdůraznil Ludvík.

Obě nemocnice, které lék skladují, nyní řeší, že Regeneron může ke konci roku výrazně zatížit jejich ekonomickou stabilitu. Na nákup léku sice dostaly stamilionové zálohy od zdravotní pojišťovny, ty však musejí do konce roku vrátit. Jak situaci vyřeší, zatím není jasné. Šéfové zařízení budou i o tom s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO) jednat v příštím týdnu. „Z hlediska cash flow je to zatím dobré. Problém nastane v listopadu, kdy máme peníze dát nazpět,“ řekl Ludvík.

Šéf brněnské nemocnice navrhoval, ať část dávek zamíří do zahraničí. „Za sebe bych to nabídl státům, které se perou s těžkým průběhem pandemie. Rezervu si však ponecháme. Pořád je tu významné procento nenaočkovaných,“ uvedl Štěrba. Zároveň avizoval, že pro poslední, dvoutisícovou dávku brněnský špitál nemá využití.

Dodávka za hranice však teď není na stole, potvrdilo ministerstvo. „Až bude proočkovanost populace na dostatečné úrovni a bude nás chránit kolektivní imunita, v tu chvíli můžeme uvažovat o dalším využití těchto léků,“ sdělila Štěpanyová.

Babiš chtěl léku nakoupit hodně

Jak už dříve v České televizi přiznal exministr Jan Blatný, o výši stamilionové objednávky se ve vládním kabinetu na jaře dlouze debatovalo. Dodávka měla být původně nižší, zhruba třetinová až poloviční. Na vyšší počty tlačil i premiér Andrej Babiš, ten chtěl ještě víc než 12 tisíc kusů. „Na otázku objednání léku jsme měli s panem premiérem rozdílný názor. Nakonec jsme se dohodli na jakémsi kompromisu,“ řekl Blatný.

Štěrba připomíná, že určení počtu bylo složité. „Lze na to pohlížet dvěma pohledy. Zaprvé, koupili jsme ho strašně moc. Zadruhé, kdybychom ho nekoupili dost a chyběl by, nastane křik, že je ho málo,“ řekl.

V nemocnicích nadále věří, že se před expirací uplatnění pro lék najde. „Jsou to dávky přibližně pro sedm tisíc lidí. Je pravděpodobné, že na podzim se pro něj uplatnění najde,“ dodal ředitel motolské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované