Hlavní obsah

Letní sucha dlouhodobě prospívají výskytu kůrovce, lesníkům letos způsobila škody za dvanáct miliard korun

Letní sucha dlouhodobě prospívají výskytu kůrovce, lesníkům letos způsobila škody za dvanáct miliard korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každoroční sucha a vysoké teploty vytvářejí perfektní podmínky pro rozmnožování kůrovce. Lesním hospodářům tak vznikají náklady nejen v podobě ztráty surového dřeva, ale také ty spojené s likvidací kůrovcem nakaženého porostu.

Článek

Škodu v hodnotě 12 miliard korun způsobila českým lesníkům letošní sucha a s nimi spojená kůrovcová kalamita. Vyplývá to z údajů nezávislého lesnického think tanku Czech Forest. Zhruba dvacet milionů stromů v důsledku sucha odumřelo. A příjmy z prodeje dřeva přitom podle think tanku nemusejí lesníkům ani pokrýt náklady na obnovu poškozené lesní plochy.

Podle lesnického experta Czech Forestu Jana Příhody překvapila výše škod odborníky i lesní hospodáře. Do výpočtu škod je podle Příhody nutné započítat nejen ztrátu surového dřeva, ale také náklady na asanaci dřevin nakažených kůrovcem. Další náklady pak představuje provoz lesních školek a obnovy lesa.

Vedro ale brání také v samotné obnově lesa, sucha totiž letos usmrtila sazenice v hodnotě 300 milionů korun.

Příhoda však upozorňuje, že ačkoliv byl výpočet škod vypracován pouze na základě relevantních dat lesních hospodářů, ekologické a vodohospodářské škody mohou být ještě daleko vyšší.

A jak vlastně dlouhá letní sucha a vysoké teploty, které se od roku 2015 objevují pravidelně, souvisejí s rozšiřováním kůrovce v českých lesích?

Podle Příhody především nejenže snižují vitalitu a odolnost lesního porostu proti škůdcům, ale zároveň vytvářejí ideální podmínky pro šíření lýkožrouta smrkového, který navzdory svému názvu nenapadá pouze v Česku tolik rozšířené smrky. Jedna vitální samice po čtyřech generacích dokáže rozmnožit až 100 000 mladých brouků. Pro zdravý smrk představuje ohrožení pouhých 200 brouků.

Reklama

Související témata:

Doporučované