Hlavní obsah

Lidé se budou moci podívat do dvou nejstarších Hückelových vil v Novém Jičíně

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé se v sobotu podívají do dvou nejstarších památkově chráněných Hückelových vil v Novém Jičíně. Město usiluje o jejich záchranu. Ve spolupráci s místními historiky připravilo komentované prohlídky vnějších i vnitřních prostor.

Článek

Prostory jsou jinak veřejnosti nepřístupné. „Chceme alespoň na chvíli vrátit život do vil a zahrad Augusta a Johanna Hückelových. Jejich osudy veřejnost zajímají. V minulém roce jsme museli kvůli covidu a opatřením od nápadu upustit. Do budoucna by se ale z této akce mohla stát tradice,“ uvedl historik Radek Polách.

Akce nazvaná Kouzelný den v Hückelových vilách začne ve 14:00. Návštěvníci se kvůli bezpečnosti budou moci podívat jen do některých částí budov. „Účast na happeningu přislíbila i pokračovatelka rodové linie Augustina Hückela Nicole Hückel, podporu máme i od nejstarší kloboukové továrny na světě Tonaku,“ uvedl Polách.

Atmosféru přelomu 19. a 20. století návštěvníkům přiblíží výstava historických fotografií. Městské kulturní středisko připravilo doprovodný program. „Členové zdejšího Divadla bez portfeje budou v dobových kostýmech, zahraje swingové akustické LAM duo a Středisko volného času Fokus Nový Jičín se postará o zábavu pro děti,“ uvedla ředitelka Městského kulturního střediska Iva Pollaková.

Hückelové v Novém Jičíně založili továrnu na klobouky, dnešní Tonak. Ve stráni nad továrnou na kraji města postavili čtyři vily. Město opustili koncem druhé světové války a jako Němcům jim stát továrnu i domy zabavil. Dvě vily jsou opravené. Jedna patří městu a je v ní mateřská škola, druhou, v níž je dětský domov, vlastní kraj.

Vily Augusta a Johanna Hückelových byly postaveny v letech 1880 až 1882 podle návrhu významného vídeňského architekta Otto Thienemanna. Po válce byla v jedné dětská ozdravovna, ve druhé kožní oddělení nemocnice. V roce 1995 byly prohlášeny kulturními památkami, město je koupilo v roce 2016 ve zdevastovaném stavu, aby je opravilo a zabránilo jejich zničení.

„Odborná firma již vyčistila prostory od dřevomorky, vysušilo se zdivo, dřevěné prvky byly naimpregnovány a z velké části zachráněny. Tyto úkony stály téměř čtyři miliony korun a z většiny byly uhrazeny z dotace Moravskoslezského kraje. Letos jsou v plánu práce, které mají zamezit dalšímu vzlínání vody,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). Dodal, že na podzim by radní chtěli představit zastupitelům vizi budoucího využití vil.

Reklama

Související témata:
Hückelovy vily

Doporučované