Hlavní obsah

Lídr studentských protestů v Hongkongu je na svobodě, správkyni vyzval k rezignaci

Lídr hongkongských protestů z roku 2014 byl propuštěn z vězení.

Reklama

V Hongkongu propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Wong při propouštění vyzval správkyni Hongkongu Carrie Lamovou k odstoupení z funkce.

Článek

Jeden z nejznámnějších aktivistů studentských protestů v Hongkongu Joshua Wong byl v pondělí propuštěn na svobodu. Wong strávil měsíc ve vězení za pohrdání soudem. Informovala o tom agentura AFP.

V Hongkongu se už několik měsíců konají protesty za stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. V neděli se demonstrací v sedmilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí a na pondělí se chystá protestní stávka.

V rámci protestů v Hongkongu vyrazily do ulic stovky tisíc lidí.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

Když Wong opouštěl, obklopen novináři, věznici, vyzval k demisi správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. „Musí přijmout zodpovědnost a odstoupit,“ uvedl Wong. Masové protesty už přiměly Lamovou k omluvě za „nedostatky v práci vlády“ a k odkladu schvalování kritizovaného zákona na neurčito. Demonstranti ale požadují, aby se návrh zákona zrušil úplně a aby Lamová odstoupila.

Wong byl lídrem studentských protestů, jejichž účastníci na podzim 2014 požadovali svobodné volby správce Hongkongu. V současnosti správce volí komise, v níž převažují stoupenci centrální čínské vlády. Demonstrace tehdy trvaly několik týdnů a účastnilo se jich v některé dny až 100 tisíc lidí.

Wong byl odsouzen v roce 2017 a 2018, dostal dva samostatné tresty odnětí svobody. Loni v lednu byl pak odsouzen ke třem měsícům vězení za pohrdáním soudem kvůli tomu, že při protestech stejně jako několik dalších demonstrantů neopustil místo, které soud nařídil vyklidit. Proti verdiktu se Wong odvolal a byl propuštěn na kauci. Letos v květnu mu odvolací soud trest snížil na dva měsíce. Nakonec ve vězení strávil jen poloviční čas a po měsíci byl propuštěn.

Hned v pondělí Wong své propuštění oznámil v příspěvku na Twitteru. V něm mimo jiné vyzývá k uplatnění zákona o vydání pro správkyni Lamovou.

Reklama

Doporučované