Hlavní obsah

Liga mistrů se českým klubům zase vzdaluje, koeficient pokazil i nulový příspěvek Sparty

Jak to vypadá s koeficientem UEFA České republiky po základních skupinách evropských soutěží?

 

Reklama

V žebříčku, podle kterého se kluby nasazují do evropských pohárů, klesl český fotbal o tři příčky.

Článek

Na první pohled byl uplynulý pohárový podzim pro české fotbalové kluby prakticky stejně úspěšný jako ten předchozí. Pět zástupců - z toho tři ve skupinové fázi Evropské ligy a jeden postupující do jarní části.

Jenže bodů se uhrálo méně, za posledních sedm let jde zatím o druhý nejslabší ročník. A to zatím znamená propad v žebříčku koeficientů UEFA, podle kterého se nasazuje do evropských pohárů.

Dobrá zpráva je, že Viktoria Plzeň je stále ještě ve hře, v pondělí se dozví soupeře pro vyřazovací jarní část Evropské ligy. A další body do české sbírky ještě může doplnit.

Špatná zpráva je, že oproti stavu na konci minulé sezony klesly české kluby z 11. příčky koeficientového žebříčku na průběžnou 14. pozici. A pokud to nespraví, vytratí se šance přímého postupu do Ligy mistrů pro sezonu 2019/2020.

Jistotu startu v Lize mistrů mají šampioni prvních 10 zemí žebříčku, ten jedenáctý musí čekat na to, jestli se obhájce trofeje kvalifikuje ze své národní soutěže. Mužstva ze zemí na nižších pozicích už musí do kvalifikace.

Bodová sbírka každé země se vydělí počtem týmů, který v dané sezoně země nasazuje. A tak vzniká koeficient. Žebříček zohledňuje koeficienty uhrané vždy v posledních pěti sezonách a je určující pro nasazení klubů dané země vždy v přespříštím soutěžním ročníku evropských pohárů.

Body z kvalifikací mají nižší hodnotu než ty ze skupin a vyřazovací fáze, ve hře jsou i různé bodové bonusy za postupy do jednotlivých fází pohárových soutěží.

Do českého koeficientu přispěla na podzim největší měrou Viktoria Plzeň, nejslabší byl příspěvek Sparty, která s CZ Bělehrad v předkole Evropské ligy dvakrát prohrála, takže si nepřipsala ani bod.

Kolika body přispěly českému koeficientu další kluby? Jak vypadá pořadí v koeficientovém žebříčku? Jak vysoké jsou plzeňské šance vylepšit postavení českých klubů v žebříčku? Se kterými zeměmi Češi o 11. příčku na dálku bojují? Vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Doporučované