Hlavní obsah

„Má kariéra byla neskutečná jízda.“ S nejlepším házenkářem světa o vážných zraněních i nefér konci

Jícha: Házená je mimořádně tvrdý sport. Kdybych poslouchal a dělal, co je správné, nikdy bych se nedostal na vrchol.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

Málokdo ukončí superúspěšnou kariéru, když je na vrcholu. Nejlepší házenkář světa Filip Jícha to udělal. V rozhovoru pro pořad Moje místa také prozradí, jak se vyrovnal s tím, když v Německu naletěl podvodníkovi a dostal se do finančních potíží a možná vás překvapí i to, kolik si vydělají špičkoví házenkáři.

Článek

V Německu je populární jako rocková hvězda. Aby také ne, v dresu THW Kiel se stal tváří světové házené. Byl nejlepším hráčem planety, sedmkrát vyhrál bundesligu a dvakrát Ligu mistrů.

„Moje kariéra byla neskutečná jízda, stálo to za to. A jestli bych do toho všeho šel znovu? To je záludná otázka. Ale asi ne. Měl bych strach, že to taková jízda nebude,” říká Filip Jícha.

Moje místa: Dokázal, co žádný jiný Čech. Od plácku, kde se zrodila sportovní legenda, k mnohatisícové rozlučce a slzám:

Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

„Spoluhráč mi jednou řekl: Moment, až přijde konec, prostě to poznáš. A přesně takhle jsem to měl i já. Jel jsem autem z tréninku a po cestě jsem se prostě rozhodl, že už to takhle nejde dál. Nebylo to fér pro mě, pro klub, fanoušky ani spoluhráče. Přijel jsem domů a řekl rodině, že končím,” dodává Jícha.

Patří mezi sportovce, kteří měli velké štěstí. Ne všichni dokázali ukončit kariéru ve chvíli, kdy byli na vrcholu. Jícha se loučil jako hvězda FC Barcelona, do poslední chvíle si mohl užívat všeho, co angažmá ve slavném klubu obnáší. A v příštích měsících toho hodlá naplno využít. Stane se trenérem Kielu, v jehož dresu se stal sportovní legendou.

Otevřený rozhovor s Filipem Jíchou o kariéře trenéra, angažmá v Barceloně, setkání s Lionelem Messim i penězích, které si nejlepší házenkáři na světě dokážou vydělat, si můžete pustit ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované