Hlavní obsah

Merkelová nemá situaci v Sasku vůbec pod kontrolou. Těží z toho i česká extrémní pravice, říká Vejvodová

Vejvodová: Češi nejsou xenofobové, jen mají strach z toho, co neznají.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

České politické strany přebírají krajně pravicovou rétoriku a lidé pak tato témata vnímají jako důležitá, tvrdí politoložka a odbornice na pravicový extremismus Petra Vejvodová. Někteří politici podle ní navíc záměrně vzbuzují ve voličích strach.

Článek

Východoněmecký Chemnitz (Saská Kamenice) v posledních dvou týdnech zažívá masové demonstrace proti imigrantům. Odstartovala je vražda Němce, ze které je podezřelá trojice přistěhovalců ze Sýrie a Iráku.

„Německá kancléřka Angela Merkelová rozhodně nemá situaci v Sasku pod kontrolou. Je otázka, jak dlouho vydrží lidé demonstrovat. Protestů se ale účastní i obyčejní lidé, kteří by nevolili (protiimigrační) Pegidu nebo Alternativu pro Německo, ale mají toho už plné zuby,” říká ve Výzvě odbornice na pravicový extremismus Petra Vejvodová z Masarykovy univerzity v Brně.

Oficiální průzkumy, které stále ještě svědčí o pozitivním naladění německé společnosti vůči imigrantům, podle Vejvodové neodpovídají realitě. Rostoucí síla pravicových extremistů v Německu pak prý zároveň posiluje i extremisty v okolních zemích – včetně České republiky.

„Rozhodně to posiluje sebevědomí pravicových extremistů v Česku i v Evropě,“ tvrdí odbornice na pravicový extremismus.

Podle Vejvodové se zároveň mění i nálada české společnosti a hranice toho, co je ještě přípustné a co je za hranou. Jako příklad uvádí předsedu DSSS Tomáše Vandase.

„Před několika lety byl stíhán za výroky o tsunami imigrantů. Takový slovník tehdy ještě nebyl tolerován. Dneska se nad tím už nikdo nepozastavuje.“

Ačkoli je velká část české společnosti výrazně protiuprchlicky naladěná, neznamená to podle ní, že by Češi byli xenofobové. Podle politoložky se zkrátka nejvíc bojíme toho, co neznáme.

„Pracovat se strachem se nezačalo jen s migrační krizí. Dřív jsme se báli Romů, dnes uprchlíků,“ konstatuje.

Celou problematiku pak podle ní neuvěřitelně silně akcelerovaly sociální sítě. „Mají velký dopad a vliv na to, jak pracujeme se strachem, jak je s námi manipulováno. Umožňují minoritním hlasům získat na síle a relevanci, protože na sebe nabalí mnoho lidí a získává to tak větší relevanci. Zavíráme se do sociálních bublin a máme pocit, že když náš názor sdílí čtyřicet lidí, tak je to strašně důležité,“ míní politoložka.

Jak se s protiuprchlickými náladami ve společnosti mění rétorika mainstreamových stran a politiků? Mají extrémní pravicové partaje šanci uspět v podzimních volbách? A jak česká radikální pravice spolupracuje se zahraničím? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované