Hlavní obsah

Mezinárodní soud: Moskva musí propustit ukrajinské námořníky

Foto: Reuters

Moskva musí podle Mezinárodního soudu pro námořní právo propustit ukrajinské námořníky.

Reklama

Mezinárodní soud pro námořní právo dnes nařídil Moskvě, aby neprodleně osvobodila ukrajinské námořníky, které uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Oznámily to tiskové agentury. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice.

Článek

Zajatí ukrajinští námořníci, které Rusko drží od loňského incidentu v Kerčském průlivu, by podle Mezinárodního soudu pro námořní právo měli být propuštěni.

„Tribunál OSN pro námořní právo rozhodl, že Rusko má osvobodit 24 ukrajinských námořníků, zadržených za narušení státních hranic u Kerčského průlivu, a předat Ukrajině tři zkonfiskované lodi,“ napsala ruská agentura TASS s odvoláním na soudce předsedajícímu dnešnímu jednání. Tribunál také vyzval obě strany, aby se zdržely jednání, které by mohlo vést k vyostření situace v Kerčském průlivu.

Ruský zástupce na zasedání soudu sídlícího v Hamburku nedorazil.

Moskva podle agentury AFP dala předem najevo, že nepřijme rozhodnutí soudu, jehož působnost v dané věci neuznává. Kyjev nicméně doufá, že podpora soudu by mohla pomoci k tomu, aby se konflikt mohl dostat ze slepé uličky a námořníci na svobodu.

U Kerčského průlivu mezi Černým a Azovským mořem 25. listopadu ruské pohraniční jednotky ostřelovaly a zadržely tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva a zajaly jejich posádky. Při tomto ozbrojeném střetu Rusové zranili tři Ukrajince.

Jablkem sváru je průliv mezi Azovským a Černým mořem, přes který Rusové postavili most na poloostrov Krym, anektovaný Moskvou v březnu 2014. Anexi Ukrajina a většina zemí světa neuznává. Ukrajina v průlivu trvá na svobodné plavbě, zatímco Rusko tvrdí, že jde o jeho výsostné vody, kterými se smí plout jen s ruským povolením.

Reklama

Související témata:

Doporučované