Hlavní obsah

Migrant podezřelý z vraždy Němky se k činu přiznal irácké policii a vrátil se zpět do Německa

Migrant se přiznal k vraždě a znásilnění. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Iráčan podezřelý ze znásilnění a vraždy čtrnáctileté dívky z německé Mohuče přiletěl z Iráku zpět do Německa. Informovala o tom agentura DPA. Iráčana zadržely kurdské jednotky v pátek na severu Iráku. Mladík i s rodinou předtím spěšně opustil Německo, kde žil od roku 2015.

Článek

Pravděpodobného vraha nezletilé Susanny dopravil letoun společnosti Lufthansa ze severoiráckého Irbílu. „Jsem rád, že pravděpodobný pachatel, kterého hledá německá justice, je opět v Německu,” řekl dnes večer německý ministr vnitra Horst Seehofer. „Vyšetřovací proces tak může rychle pokročit,” dodal.

Čtrnáctiletá Susanna F. zmizela 22. května. Ve středu našli policisté její tělo v těžko přístupném terénu v okrajové čtvrti Wiesbadenu. Ve čtvrtek policie sdělila, že se dívka stala obětí sexuálního a násilného zločinu. Za hlavního podezřelého policie považuje dvacetiletého Iráčana Alího Bašára, který jako žadatel o azyl žil v Německu i s rodinou od roku 2015. Bašár i se svými příbuznými minulý týden spěšně odletěl z letiště v Düsseldorfu do Istanbulu a dál do iráckého města Irbíl. Právě na severu Iráku byl v pátek zatčen.

Iráčan má být podle agentury DPA ještě v sobotu v noci předveden k výslechu na policejní prezidium ve Wiesbadenu. V neděli pak má soudce rozhodnout o uvalení vazby.

Policie v iráckém Kurdistánu agentuře Reuters potvrdila informace německých médií, že 20letý Iráčan se k vraždě čtrnáctileté dívky přiznal. „Dívka byla jeho přítelkyní. Šli na výlet do lesa a tam zkonzumovali velké množství alkoholu a drog, pak se začali svářit a dívka se pokusila přivolat policii,” řekl policejní šéf z města Dohúk Tarík Ahmad. „Podezřelý dostal strach, protože jí ještě nebylo osmnáct, a věděl, že pokud přijede policie, bude z toho vážné obvinění,” řekl Ahmad.

Případ smrti čtrnáctileté Susanny vyvolal na německé politické scéně ostrou debatu. Řada politiků varovala před populismem a paušálním obviňováním migrantů, podle dalších případ vyvolal pochybnosti o práci německých úřadů.

Protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) dnes uspořádala v Mohuči demonstraci proti imigraci pod heslem „Dost! Konečně vyvodit důsledky”. Podle DPA se jí zúčastnila zhruba stovka lidí a předseda zemské organizace strany Uwe Jung kritizoval pokusy bagatelizovat násilné trestné činy uprchlíků. Další podobná demonstrace by měla být v neděli. Ve městě se ale budou konat i další protesty proti rasismu a nenávisti.

V Mohuči se v sobotu sešlo zhruba 75 lidí, aby minutou ticha uctili památku zavražděné. Nic nepomůže reagovat na nenávist nenávistí, uvedla řečnice z místní iniciativy Akce dobrých lidí Mohuč.

Reklama

Doporučované