Hlavní obsah

Místo dnů vteřiny. Češi se letos postupně dočkají okamžitých převodů peněz mezi bankami

Okamžité mezibankovní platby přicházejíVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Doručit obchodníkovi nebo známému peníze na účet už nebude trvat dny. Do konce roku totiž všechny významné české banky plánují nabídnout službu okamžitých plateb. Převody během několika vteřin by na rozdíl od dnešních drahých expresních plateb mohly být zdarma.

Článek

Momentálně je režim okamžitých plateb v Česku opravdu v pilotní fázi. Rychlé platby mohou přijímat i posílat jen klienti České spořitelny. Tato funkce je navíc v internetovém bankovnictví poněkud schovaná a posílání je zpoplatněno 125 korunami.

Přijmout může takovou platbu jen ten, kdo má účet u Air Bank. Opačným směrem – tedy z Air Bank do spořitelny – může rychle posílat peníze jen skupinka zaměstnanců banky.

Už za pár dní se ale situace změní. „Od února nabídne Air Bank okamžité platby všem klientům. Nejprve v internetovém bankovnictví, následně potom i v mobilní aplikaci,“ oznámila mluvčí banky ze skupiny PPF Jana Karasová.

I tak ale bude služba fungovat pořád jen mezi dvěma bankami a většina mezibankovních plateb v Česku bude dál trvat hodiny až dny. Možnost okamžitých převodů je přitom logicky tím užitečnější, čím víc bank ji nabízí. V tomto ohledu by měla služba být téměř dokonalá do konce letošního roku.

Nástup bude postupný. „Banka Creditas má technické řešení okamžitých plateb připraveno. V současnosti jej testujeme. Nejprve ho zpřístupníme omezené skupině klientů s tím, že všem klientům bychom službu rádi zpřístupnili na konci prvního čtvrtletí,“ uvádí člen představenstva Creditas Kamil Rataj. Do konce prvního pololetí by potom měla první tři banky doplnit Moneta.

Dalších pět bank Seznam Zprávám potvrdilo, že službu plánují spustit během druhého pololetí či, vágněji řečeno, do konce roku. Mezi ně patří i zástupci velké trojky ČSOB a Komerční banka. Dále Raiffeisenbank, mBank a Equabank.

„Troufnu si říci, že do konce roku 2019 by okamžité platby měly být pro běžné klienty bank běžnou službou,“ přitakává i poradce České bankovní asociace (ČBA) pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

Další klíčovou otázkou je cena služby. Už dnes některé banky za poplatek v řádech vyšších desítek korun poskytují tzv. expresní platby. Ty zpravidla dorazí příjemci do několika minut, ale nefungují o víkendech a i ve všední dny je nutné je odeslat do časného odpoledne.

U okamžitých plateb, které jsou technicky jinak řešené a proběhnout mají opravdu za pár vteřin, a to 24 hodin denně po celý rok, by to mohlo být jiné. Air Bank totiž oznámila, že v závislosti na tarifu majitele účtu okamžité platby zpoplatní buď jednou korunou a nebo je nechá úplně zdarma.

To pravděpodobně vyvolá podobnou reakci i u konkurence. „Ve chvíli, kdy se k okamžitým platbám přidají i ostatní banky, je možné, že přistoupíme ke změně ceníku. Je možné, že okamžité platby vůbec nebudeme zatěžovat extra poplatky,“ reaguje mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

V situaci, kdy by většina bank zpoplatňovala okamžité platby symbolicky nebo vůbec, by nejspíš stávající expresní platby jako produkt budoucnost neměly.

Na co se vlastně ještě čeká a proč okamžité platby už nejsou standardem? „Na straně bank bylo potřeba vytvořit úplně nové aplikace, které jsou schopny v reálném čase komunikovat s Českou národní bankou a nadstavbou jejího zúčtovacího systému Certis. A to za dodržení velmi přísných bezpečnostních pravidel,“ vysvětluje Hládek z ČBA, která přípravu systému koordinovala.

Centrální banka potom musela vytvořit úplně nový subsystém a novou aplikaci, která potvrzuje platby jak od banky plátce, tak příjemce. To vše musí proběhnout během několika vteřin.

Reklama

Doporučované