Hlavní obsah

Místo lidských těl si návštěvníci výstavy v německém Ulmu mohou tentokrát prohlédnout ta zvířecí

Výstava zvířecích těl v německém Ulmu.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

V německém Ulmu probíhá výstava zvířecích těl uchovaných metodou plastinace, při které se vymění tělní tekutiny za plast. Metodu vyvinul německý vědec Gunther von Hagens přezdívaný „Doktor Smrt“. Výstava ze série Body Worlds se proslavila především názorným ukazováním anatomie lidských těl.

Článek

Návštěvníci si na výstavě Body Worlds v německém Ulmu mohou prohlédnout zachovalá těla více než 100 zvířat. Mezi exponáty je i gorila, slon nebo žralok. Podle lokálních německých novin Suedwestpresse pracovalo na těle slona 25 lidí po dobu tří let. Zvířecí i lidská těla jsou uchována za pomoci metody plastinace.

Hagens přezdívaný „Doktor Smrt“, který je jedním z kurátorů výstavy, platí za kontroverzní postavu. V roce 2002 například vyvolala poprask před publikem Hagensem prováděná pitva, která byla živě přenášena do televize. Nejen, že lidská a zvířecí těla vystavuje, jejich části rovněž prodává na internetu, a to i v podobě šperků. V roce 2010 si zákazníci mohli na Hagensových webových stránkách pořídit celé lidské tělo za 70 000 eur (asi 1 790 320 korun). Zájemci si mohou zakoupit i samotná torza nebo například lidské hlavy. K prodeji byl i náhrdelník z koně nebo náramky ze žirafích ocasů. Informace přinesla agentura Reuters.

Součásti lidského těla si však nemůže pořídit každý. Von Hagens si vyhrazuje právo prodávat lidské součásti jen takzvaným „kvalifikovaným uživatelům“. Každý zájemce tedy musí prokázat, že tělo bude využívat pouze k vědeckým a výzkumným účelům. Sem jsou zahrnuty například i univerzity, nemocnice, školy a muzea. K původu použitých lidských těl Von Hagens na svých webových stránkách uvádí, že všechna těla byla získána od dárců, kteří své tělo darovali vědě vědomě a dobrovolně.

Výstavu po celém světě provází protesty. Námitky proti výstavě lidských těl má hlavně církev. Hagens však není jediný, kdo se pořádání podobných akcí věnuje.

V Česku je známá například výstava Bodies spojená s kontroverzním původem vystavovaných těl, která by mohla pocházet od vězněných čínských disidentů. Poté, co se organizátoři výstavy dostali do sporu s radnicí Prahy 7, se Bodies do Česka již nejspíše nevrátí. Podle Ministerstva pro místní rozvoj navíc podobné výstavy porušují zákon o pohřebnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované