Hlavní obsah

Místo lvího řevu básně. Červený král zvířat na Trafalgar Square umí díky umělé inteligenci skládat poezii

Červený lev umí generovat básně díky umělé inteligenci.Video: AP

 

Reklama

Aby mohl lev na Trafalgar Square generovat básně, vytvořila designérka Es Devlin spolu se společností Google Arts & Culture umělou inteligenci, která v sobě nese 25 milionů slov vyňatých z poezie 19. století.

Článek

Ikoničtí bronzoví lvi na Trafalgar Square v Londýně mají novou společnost. V rámci londýnského festivalu designu se na náměstí objevila interaktivní červená socha lva, která kromě takřka autentického lvího řevu generuje básně.

Designérka Es Devlin vytvořila spolu se společností Google Arts & Culture umělou inteligenci, která v sobě nese 25 milionů slov vyňatých z poezie 19. století. Skulptura nese název Please Feed the Lions, tedy v překladu Prosím, krmte lvy. Krmení v tomto případě znamená naťukat libovolné slovo na dotykovou obrazovku a lev na jeho základě vytvoří báseň, která se objeví na displeji v jeho tlamě. V noci se potom básně promítají přímo na samotného lva i monumentální Nelsonův sloup, který je dominantou celého náměstí.

„Londýn je uspěchaný, pořád někam spěcháme za další věcí, vlakem, autobusem, výtahem, ale Londýn je také vítající, hřejivý. Cítíte, že tu máte místo. Proto jsem vybral slovo ‚vděčnost‘. Jsem vděčný za všechno, čím Londýn je,“ uvedl Londýňan Obi Nnewuihe.

Podle autorky sochy Es Devlin červený lev upomíná mimo jiné na to, čeho již byly stopadesátileté bronzové sochy krále zvířat v Londýně již svědky.

Reklama

Doporučované