Hlavní obsah

Místo sedaček lavice a tabule. Irácké děti chodí do školy do starého autobusu

Irácké děti se nově učí v „Autobusu naděje“.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Nevládní organizace Gate of Justice v Iráku vytvořila ze starého školního autobusu nové místo, kde se děti mohou vzdělávat. „Autobus naděje“ má místo sedadel dvacet školních lavic až pro padesát žáků. Děti se učí ze stejných učebnic jako na tradičních školách, od čtení a psaní po matematiku i fyziku.

Článek

V jedné ze zapomenutých chudinských čtvrtí na jihovýchodě Bagdádu, hlavního města Iráku, přeměnili starý školní autobus na mobilní školu, a umožnili tak desítkám místních dětí získat základní vzdělání. Většina dětí ze sousedství ve věku od šesti do deseti let chodí do školy vůbec poprvé v životě, uvádí agentura Reuters.

„Jmenuji se Ali, je mi sedm let. Dříve jsem sbíral odpadky,” řekl jeden z nových žáků.

„Autobus naděje”, jak novou školu místní nazvali, má uvnitř místo klasických sedadel dvacet školních lavic až pro padesát dětí. Autobus je také vyzdobený barevnými závěsy, nechybí ani hračky, tabule nebo televize.

Děti se učí ze stejných učebnic jako na státních školách. Zvládají čtení, psaní, matematiku, fyziku a angličtinu. Dostávají také psychologickou podporu, navštěvují hodiny tělocviku a dozvídají se i základní informace o umění.

„Umím teď číst a psát v angličtině i v arabštině. Mám nové kamarády, hlavně učitele. Chci se jednou stát učitelkou a také učit ostatní děti ve škole,” popsala jedna z iráckých holčiček pro Reuters.

Nové místo pro vzdělávání iráckých dětí se rozhodla vybudovat nevládní organizace Gate of Justice. S myšlenkou přišel právní zástupce společnosti Firas Bajátí, který prý nejdříve přemýšlel nad způsobem vzdělávání pro děti, které by bylo mobilní. Tradiční budova školy nepřicházela v úvahu, a tak zvažoval nejrůznější vozidla.

Organizace plánuje otevřít ještě dalších dvanáct takových „Autobusů naděje” v provinciích, které byly osvobozeny od teroristické organizace Islámský stát.

Reklama

Doporučované