Hlavní obsah

Místo testování očkovací autobusy. Vilnius mění strategii v boji s covidem

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Očkovací autobus u vilniuského obchodního centra Maxima.

Reklama

Litevská metropole zkouší povzbudit zájem obyvatel o vakcíny. Omezuje dostupnost bezplatného testování a do ulic naopak vysílá očkovací autobusy.

Článek

Od zvláštního zpravodaje z Vilniusu.

Situace v Litvě je podobná té v Česku. Zájem o vakcínu proti nemoci covid-19 opadá a velká očkovací centra budou během několika týdnů prázdná. V litevském hlavním městě proto se začátkem srpna uzavřou velkokapacitní očkovací centrum na výstavišti Litexpo. V týdnu to oznámila místní radnice.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Červené autobusy u nákupních center

V největším pobaltském konferenčním centru a výstavišti se už na konci června začali očkovat i zájemci bez předchozí registrace. „Se začátkem srpna připravujeme uzavření centra Litexpo. Očkovat se ale bude v jiných zařízeních - lékárnách, poliklinikách nebo očkovacích autobusech,“ uvedl primátor Vilniusu Remigijus Šimašius. V porovnání s květnem se teď denně ve Vilniusu očkuje čtyřikrát méně lidí.

Právě červené očkovací autobusy mají být jednou z hlavních zbraní proti nakažlivější mutaci delta. Na internetu je dostupný aktualizovaný rozpis „očkovacích zastávek“, které se každý den liší. Nejčastěji jde však o místa blízko obchodních center, tržišť nebo nádraží a dalších frekventovaných míst.

U autobusu u nákupního centra Maxima na severu města stála v úterý v podvečer fronta několika lidí. Neregistrovaní zájemci o vakcínu předními dveřmi nastoupili, uprostřed jim zdravotnický personál aplikoval očkovací látku a v zadní části vozidla pak lidé čekali předepsanou dobu po vakcinaci. K dispozici tu bylo 200 dávek vakcíny od výrobce Pfizer a 50 od AstraZenecy.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Očkovací autobus u vilniuského obchodního centra Maxima.

Takových míst je denně po metropoli několik a během prvních čtyř dní se v nich naočkovalo přes tři tisíce lidí. Očkovací autobus funguje už od konce června také v litevském Kaunasu.

Povinné testování ve službách

Vilniuská radnice změnu očkovací strategie odůvodňuje mimo jiné svým odporem proti kroku vlády. Ta totiž nedávno rozhodla, že testy na koronavirus bude dál proplácet pro nenaočkované obyvatele. Pro některé profesní skupiny je přitom testování neočkovaných povinné, týká se to zejména služeb.

Od pondělí se musí testovat neočkovaní zaměstnanci v gastronomii, veřejné správě, nákladní i osobní dopravě či kultuře. Test musí podstoupit jednou za sedm až deset dní. Litevský primátor ale navzdory sedminásobnému zájmu o testování zdarma rozšiřování kapacit neplánuje. Ba naopak, hrazení testování podle něj odrazuje lidi od očkování, které Šimašius označil za jediné řešení pandemie.

K vakcinaci vybízí obyvatele i premiérka Ingrida Šimonytėová. V návaznosti na kritiku od vilniuského primátora politička připustila, že v budoucnu už stát dobrovolné testování hradit nebude. „Řeknu to upřímně: Testování stojí stát a daňové poplatníky víc než očkování,“ citoval ji veřejnoprávní server LRT.

Očkování v Litvě

Plně naočkovaných je přes 1,2 milionu Litevců, tedy bezmála 44 procent obyvatel. Alespoň první dávku má téměř 49 procent lidí. Ve Vilniusu je podíl vyšší, podle týden starých dat tam první dávku vakcíny dostalo už 52 procent obyvatel.

Do restaurace bez očkování? Nejspíš ne

Podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Arūnase Dulkyse je zpoplatnění testů otázkou dokonce jen několika dní. Pro potvrzení o bezinfekčnosti navíc už nebudou stačit rychlé antigenní testy, ale jen dražší PCR testy. Ministr zmínil i zavedení očkovací povinnosti pro pracovníky ve zdravotnictví.

Vláda navíc může jít ještě o krok dál. Chystá se totiž rozhodnout, zda bude pro přístup ke službám nově potřebný národní certifikát. „Očkovací pas bude tento podzim nutností, aby znovu nedošlo k uzavírání podniků a lidé si mohli dál užívat oblíbené restaurace, kavárny a obchody,“ řekla v úterý novinářům ministryně hospodářství Aušrinė Armonaitėová. Podle ní je na stole i možnost, že by se pro „vstupenku“ do služeb už neuznávaly negativní výsledky testů, ale jen potvrzení o vakcinaci.

Plně naočkovaných je přes 1,2 milionu Litevců, tedy bezmála 44 procent obyvatel. Alespoň první dávku má téměř 49 procent lidí. Ve Vilniusu je podíl vyšší, podle týden starých dat tam první dávku vakcíny dostalo už 52 procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované