Hlavní obsah

Model 3 od Tesly je loni nejprodávanějším prémiovým autem v USA

Model 3 od Tesly je loni nejprodávanějším prémiovým autem v USA.Video: Jan Marek, AP, Youtube.com

 

Reklama

Tesla Model 3 se stal loni nejprodávanějším prémiovým autem ve Spojených státech. A to i přesto, že elektromobily tvoří zhruba setinu z celkového automobilového trhu v Americe. Co stálo za úspěchem modelu a co mu třeba i stálo v cestě?

Článek

Sedan střední třídy Tesla Model 3 se stal podle televize CNN nejprodávanějším prémiovým autem v USA.

Zpráva je překvapivá už jenom z toho pohledu, že elektromobily loni tvořily pouhých 1,2 procenta z celkového prodeje všech vozů ve Spojených státech. Statistika je dostupná na výzkumném motoristickém serveru Edmunds.com.

Nováček na trhu plném překážek

Dohromady Tesla za rok 2018 prodala 146 tisíc kusů Modelu 3. Podle CNN si automobilka vedla obdivuhodně dobře i vzhledem k tomu, že jde o relativně nový podnik na trhu, který se musí podvolovat již zavedeným metodám prodeje.

Jednou takovou je například nařízení automobilových prodejců, aby společnosti prodávaly své vozy zákazníkům přímo. Tesla ale přitom v USA nemá přístup k trhům ve více než deseti státech, mimo jiné i z důvodu zamítnutí franšízových smluv. Přesto i z těchto zemí, jako z Kansasu anebo Texasu, jezdí lidé pro Model 3 třeba do vedlejších států.

Důležitým faktorem v prodeji Modelu 3 byl již od počátku prodeje i vývoj jeho ceny. Ta nyní podle CNN klesla v přepočtu na jeden milion a 82 tisíc korun.

Trh s prémiovými vozy je pak podle CNN také značně fragmentizovaný, přičemž třeba konkrétně u automobilů značky Mercedes-Benz nebo BMW nejsou nové modely kromě změn v karoserii vozů zase tolik rozdílné od těch starých.

Na cestě do Evropy

Tesla Model 3 je zatím nejmenší a nejlevnější vůz tohoto amerického výrobce elektromobilů. Společnost nyní zahuje jeho prodej i v Evropě. První vozy už dorazily ke svým majitelům v Belgii a Nizozemí. Holandsko si spolu s Německem a Norskem rozdělí až dvě třetiny celkových 20 tisíc objednaných vozů. Cena nejlevnější verze Modelu 3 bude na evropském trhu začínat na 1 a půl milionu korun.

Reklama

Doporučované