Hlavní obsah

Motocyklová Grand Prix má finanční problémy. Do Brna vláda pošle o 30 milionů méně

Spolek pro pořádání Grand Prix dluží Španělům desítky milionů korun.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Motocyklová Grand Prix v Brně opět řeší problémy s penězi. Na financování letošního ročníku schází okolo 30 milionů korun. Ministerstvo školství totiž oproti loňským 70 milionům korun schválilo na akci jen 39 milionů. Pořádající spolek, tvořený mimo jiné městem Brnem a Jihomoravským krajem, dluží promotérovi desítky milionů korun za letošní ročník.

Článek

Motorkářské Brno zažívá nepříjemné déjà vu. Z Pyrenejského poloostrova opět chodí upomínky na zaplacení zalistovacího poplatku promotérovi motocyklového šampionátu. Pořádající spolek pro MotoGP, složený z města Brna, Jihomoravského kraje a dalších institucí, dluží Španělům desítky milionů korun.

Rozpočet letošní Velké ceny se pohybuje okolo 165 milionů korun a podle vedení Brna pořadatelům citelně chybí snížená dotace z Ministerstva školství. Loni poslalo na akci 70 milionů korun, letos je schválených jen 39 milionů.

V plánovaném rozpočtu akce tak zeje díra víc než 30 milionů. Granx Prix je letos na programu o víkendu od 2. do 4. srpna. „Situaci nám to samozřejmě komplikuje s ohledem na španělského promotéra. Tři roky jsme pracně budovali vzájemnou důvěru. Teď jsou poněkud nervózní. Zalistovací poplatek jsme měli poslat už začátkem června, jsme v prodlení,“ sdělil brněnský primátor Petr Vokřál.

Primátor: Na MotoGP nejvíc vydělá stát

Věří, že po vyúčtování akce Ministerstvo školství pomůže se zaplacením chybějících 30 milionů korun. Jenže podle informací Seznamu se nic takového nechystá. Ministerstvo kvůli skandálu s dotováním sportovních akcí a klubů změnilo metodiku financování. „MotoGP jsme zahrnuli do programu na podporu významných sportovních akcí, získalo nejvyšší částku 39 milionů korun. Dotace je udělována předem a nelze tedy určit skutečný stav, zejména v příjmové stránce pořadatele. Z dotačních programů pak nelze platit ztrátu pořadatele. Částka je konečná,” sdělil náměstek ministra školství Karel Kovář. Má na starosti sekci sportu a mládeže.

Primátor se odkazuje na odborné studie, které dokazují, že na MotoGP nejvíc vydělá stát, který na daních díky závodům získá mezi 150 a 250 miliony korun. „Pořádáme to za velmi výhodných ekonomických podmínek v porovnání s jinými státy a byla by obrovská škoda, kdyby Česká republika o tuto prestižní soutěž přišla,“ dodal Vokřál.

I proto chce o Velké ceně dál intenzivně jednat s ministrem školství Robertem Plagou. Navrhuje jednodušší systém vládního financování velkých akcí. „Už od začátku vzniku spolku jsem byl pro vznik speciální kapitoly ve státním rozpočtu pro pořádání významných akcí, jako jsou MotoGP nebo například i karlovarský festival a Pražské jaro,“ dodal primátor.

Také z vlády zaznělo ujištění, že stát nehodlá o Grand Prix přijít. „Celé sportovní prostředí potřebuje vyšší stabilitu a předvídatelnost dotací. Zvláště dlouholeté a zavedené značky soutěží je třeba chránit. MotoGP k nim určitě patří a potřebujeme systémové změny, aby potřebná stabilita nastala,” dodal Kovář.

Reklama

Doporučované