Hlavní obsah

Školy neumějí děti připravit na nejistou budoucnost, říká zakladatel PORGu

Ve školství žádné světlo na konci tunelu nevidím, varuje Šteffl.

 

Reklama

V Česku se dlouhá léta nenašel nikdo, kdo by uměl řídit školství, tvrdí ve Výzvě Seznamu zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl.

Článek

Ondřej Šteffl v roce 1990 založil první soukromou školu v Československu - dnes známé přední gymnázium PORG. Po sedmadvaceti letech varuje: Vzdělávání má problémy po celém světě a nikdo neví, jak z toho ven.

Ředitel společnosti Scio, kterou nejspíš znáte ze stejnojmenných testů používaných při přijímačkách středními i vysokými školami, zakládá Ondřej Šteffl síť vlastních škol. Mají vést žáky k flexibilitě a připravit je na to, že poptávka na pracovním trhu se rychle mění.

„Nevíme, jestli budeme za deset let potřebovat techniky, po kterých teď volá svaz průmyslu," upozorňuje Šteffl.

Ve Výzvě Seznamu mluvil zakladatel PORGu také o tom, koho by rád viděl v křesle nového ministra školství.

Zmínil bývalého šéfa ČEZu Martina Romana a bývalého generálního ředitele České spořitelny Pavla Kysilku. Školství by podle Šteffla měl vést totiž v první řadě schopný manažer. Z dosavadních ministrů školství u něj obstojí jenom nynější předseda ODS Petr Fiala.

Kdyby však sám dostal nabídku stát se novým ministrem, prý by odmítl. Nechtěl by totiž sedět ani ve vládě Andreje Babiše, ani v menšinovém kabinetu bez důvěry.

Reklama

Související témata:

Doporučované