Hlavní obsah

Mučedník svobody slova, nebo obyčejný recidivista? Lídr krajní pravice Tommy Robinson je každopádně nejznámějším britským vězněm

Není bez zajímavosti, že Robinson pobýval v minulosti také v Česku. Na pozvání Martina Konvičky a jeho Bloku proti islámu přijel v roce 2015 na pražské shromáždění k výročí 17. listopadu.Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tommy Robinson. V současnosti dost možná nejznámější vězeň Spojeného království. Krajně pravicový radikál si odpykává 13měsíční trest za pohrdání soudem, když opakovaně zasáhl do probíhajícího soudního líčení. Na jeho podporu demonstrují v ulicích britských měst tisíce lidí. Z pohledu ostrovní justice jde o několikanásobného recidivistu, který pyká kvůli tomu, že byl v podmínce.

Článek

Robinson, známý také jako Andrew McMaster nebo Paul Harris, vstoupil do širšího povědomí v roce 2009, kdy byl spoluzakladatelem krajně pravicového sdružení English Defence League, EDL. Už předtím se angažoval v řadách British National Party, kterou někteří odborníci označují za fašistickou formaci. Zajímavou fází Robinsonova života byla etapa mezi lety 2013-2014, kdy zanevřel na krajní pravici a naopak se po boku prestižního muslimského think-tanku Quilliam snažil upozorňovat na hrozbu nejen islámského, ale i krajně-pravicového radikalismu. Tehdy dokonce opakovaně zavítal do muslimské rodiny na halal večeři.

Teď je ale tohle bráno jako chvilkové pominutí smyslů a Tommy Robinson je nezpochybnitelným předákem britského protimuslimského tažení. Charismatický pětatřicátník se přitom orientuje na sociální sítě, díky nimž se Angličan dokázal napojit i na krajně pravicové kruhy ve Spojených státech. Není bez zajímavosti, že Robinson pobýval v minulosti také v Česku. Na pozvání Martina Konvičky a jeho Bloku proti islámu přijel v roce 2015 na pražské shromáždění k výročí 17. listopadu. Aktivista také figuruje ve zprávě o extremismu českého Ministerstva vnitra právě za rok 2015. „Robinson velmi obratně využívá prostředí sociálních sítí. Dokáže propojit úderné reportáže z místa s tím, jak potom vystupuje v mediální sféře. Je to současně člověk, který se odstřihl od toho mosleyovského britského fašismu,” říká na adresu ostrovního aktivisty profesor Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity v Brně. Ten si myslí, že Robinson představuje natolik zásadní fenomén, že by mohl mít ambici vytvořit stranicko-politický subjekt v prostoru, který postupně vyklízí UKIP (Strana pro nezávislost Spojeného království).

Jak se vlastně Tommy Robinson ocitl ve vězení a dostal do ulic na demonstrace tisíce svých sympatizantů? Před rokem mu soudkyně Heather Nortonová udělila podmíněný trest za pohrdání soudem. Ještě před verdiktem poroty totiž Yaxley-Lennon alias Robinson označil čtveřici obžalovaných za „pedofilní muslimské násilníky”, čímž předjímal rozhodnutí justice. Soudkyně mu pohrozila, že jestli to udělá ještě jednou, půjde rovnou do vězení. A to se teď právě stalo… Způsob, jakým se Tommy Robinson choval před soudní budovou v Leedsu, kde natáčel ostře sledovaný proces s údajnými pachateli skupinového zneužívání mladistvých dívek pákistánským gangem, byl údajně předjímáním soudního rozhodnutí a možným ovlivňováním poroty. „Britské soudy si potrpí na to, aby se presumpce neviny dodržovala skutečně do posledního okamžiku před vydáním verdiktu. Chování Robinsona před soudní budovou tohle pravidlo porušilo,” tvrdí publicista Jan Jůn, který dlouhodobě žije v Londýně. Je přesvědčený o tom, že by britská justice reagovala úplně stejně, kdyby nešlo o Robinsona a případ pákistánského gangu.

Reklama

Doporučované