Hlavní obsah

Muchova Slovanská epopej v knize za 280 tisíc. Podívejte se, jak náročné focení probíhalo

„Slovanské epopeje nemám plné zuby, ale není jednoduché ji pochopit,“ přemítá fotograf Jan William Drnek.Video: Tereza Willoughby, Kateřina Zemanová

 

Reklama

Dvacet pláten, přes 20 000 fotografií, asi 1200 GB dat. Jan William Drnek se svým týmem digitalizoval celou Muchovu Slovanskou epopej. Výsledkem je unikátní kniha, která váží přes 20 kilogramů.

Článek

„Do galerie jsme mohli od šesti hodin večer, dvě hodiny jsme si to tam připravovali a pak jsme fotili tak do tří, do čtyř do rána. Museli jsme vypít hodně šálků zeleného čaje,“ směje se fotograf Drnek. „Takhle ohromnou záležitost jsem nikdy předtím nefotil. Vymyslel jsem matematický model, který jsme dlouho testovali. Precizně jsme nastavili svícení tak, abychom dosáhli iluze trojrozměrných detailů i na fotografii. Jednotlivá plátna jsem vždy fotografoval z jednoho místa, aby na sebe snímky dobře navazovaly. Potom jsme celé plátno zkontrolovali, v počítači složili a také srovnali geometrii snímků, aby byla i nejvyšší místa pláten perspektivně správně. Také jsme si museli pohrát s barevnou korekcí,“ popisuje fotograf.

Unikátní kniha, které se v nakladatelství Albatros vyrobilo jen 200 kusů, stojí od 280 do 350 tisíc korun. Doteď se prodalo 22 výtisků, 14 si zájemci rezervovali. „Obrazy Slovanské epopeje si koupit nemůžete, ale v knize je mnohdy uvidíte lépe než v galerii,“ tvrdí Jan William Drnek.

Kvůli epopeji cestoval nejenom samotný Mucha, ale i fotograf a jeho tým. Navštívili mnišskou republiku Athos, Rujánu nebo pražskou Cikánku. Součástí díla jsou totiž také tři kameny z těchto míst, na které Slovanská epopej odkazuje.

Jan William Drnek a geolog Václav Cílek jsou přesvědčení, že kdyby měl Alfons Mucha vybrat nějaký kámen, byl by to jantar – sluneční kámen. „Oslovili jsme vnučku Alfonse Muchy – Jarmilu Mucha Plockovou, vynikající výtvarnici, aby navrhla šperk, který se stane součástí knihy. S výrobou pomohl Vladimír Komňacký, který kresbu přenesl na plech pomocí techniky cizelování a Jiří Belda poté šperk reprodukoval. Tito pánové se mimochodem také starají o korunovační klenoty.“

Celý proces výroby knihy trval dva roky. „Po tom všem určitě nemám Slovanské epopeje plné zuby. Ale není jednoduché ji pochopit. Pochybuju, že Mucha maloval 18 let jen obrázky do dějepisu. Osobně si myslím, že Slovanská epopej skrývá ohromné množství symboliky. Podle mě v ní Mucha zobrazil nejrůznější archetypy vývoje společnosti. Epopej ale zatím čeká na své pochopení a vysvětlení,“ přemítá Drnek.

Reklama

Doporučované