Hlavní obsah

ANO ztratilo přízeň těch, co podvádějí, říká poslanec, který s politikou končí

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl poslanec ANO Jiří Bláha.

Reklama

Článek

Mezi současnými poslanci ANO se utvořila skupina těch, kteří mají jasno, že do Sněmovny v Babišových barvách už nechtějí. Mezi nimi je také liberecký podnikatel Jiří Bláha. Proč už za premiérovo hnutí kandidovat nechce?

Poslanec a velkopekař Jiří Bláha byl hostem Ptám se já.

A Bláha není jediný podnikatel, který plánuje řady poslanců hnutí, které propagovalo slogan „řídit stát jako firmu“, opustit. Za stranu se už do Sněmovny nechce vrátit ani podnikatel v počítačových systémech Pavel Staněk a majitel Brano Group Pavel Juříček, který kritizuje tíhnutí strany k levici.

„Za ANO už nechci kandidovat, protože je z mého pohledu moc nalevo a je mi to nepříjemné. Celá Poslanecká sněmovna je obrovsky levicová,“ řekl Bláha s tím, že se poslanci snaží prosazovat sociální věci, které mu nejdou pod kůži.

A problém prý nemá tolik s ANO jako se Sněmovnou jako takovou. Poslanci nejsou ochotni podle něj spolupracovat a těžko se něco prosadí, stěžoval si v rozhovoru: „Mě tyhle hrátky nebaví.“

Souhlasí s tím, že ANO není pro některé podnikatele. Důvodem je ale to, že prosazuje věci, které jim nevyhovují, jako je třeba elektronická evidence tržeb. Vysvětlil ale, že jde o podnikatele, kteří podvádí, ale druhým dechem dodal, že někteří z nich „nejsou slušní“, protože jsou pravidly zahnáni do kouta a ani být slušní nemohou.

Proč Bláha neodešel ze Sněmovny už dříve a čeká až na podzim, když není s její prací spokojen? „Pracoval jsem na řadě témat, protože si myslím, že jsem mohl být v době pandemie prospěšný, třeba v tom, jaké náhrady mohou získat podnikatelé. Kdyby do toho nevstoupili úředníci, tak všechno mohlo být jinak. Díky tomu, že do toho vstoupili, tak to dopadlo, jak to dopadlo,“ dodal.

Jsou podle Bláhy kroky Babišova hnutí ve Sněmovně bez chyby? A jak je možné, že se nejsilnějšímu politickému subjektu nedaří prosazovat návrhy, jak Bláha tvrdí?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo ve videu:

Poslanec ANO Jiří Bláha se rozhodl v podzimních volbách nekandidovat. Proč?Video: Seznam Zprávy

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované