Hlavní obsah

Na daních se dá letos ušetřit. Pozor si musejí dát majitelé datových schránek

Z pořadu Ráno na gauči: Jak správně vyplnit a podat daňové přiznání?Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Už jen měsíc a půl máme na to, abychom vyplnili a podali daňové přiznání za loňský rok. Letos můžeme ušetřit na některých odpočitatelných položkách. Zároveň ale přišlo zastropování paušálních nákladů. A nezapomeňte, že majitelé datových schránek musí přiznání podávat pouze elektronicky.

Článek

Na čem ušetříme:

Změnily se výše některých odpočitatelných položek, které můžete uplatnit, aby daňovou povinnost snížily.

Jsou o něco vyšší slevy na děti, které nemají vlastní příjmy. Formou slevy na dani se dá také uplatnit vyšší školkovné, a to až do výše 12 200 Kč za rok.

Sleva na poplatníka za rok 2018 je ve výši 24 840 Kč.

Zvýšily se také odpočitatelné položky za dárcovství krve. Za každý jeden odběr jde o 3000 Kč.

Klíčová a podstatná změna:

Došlo k zastropování paušálních nákladů. Uplatnitelný nákladový paušál je dán příjmy jeden milion korun. To znamená, když má někdo nákladový paušál 80procentní, což mají například řemeslníci a zemědělci, tak uplatní maximálně 800 tisíc korun formou paušálu. Ostatní živnostníci mají 60procentní, ti uplatní pouze 600 tisíc korun.

Do kdy podat daňové přiznání:

Poslední datum, do kdy se dává daňové přiznání, je vždy poslední den března. Tím, že letos vychází 31. března na neděli, je termín posunutý na prvního dubna. Pozor ale na chybu, kterou někteří lidé často dělají. Mylně si totiž myslí, že toto datum je určené jen pro podání přiznání a s platbou nepospíchají. Termín je ale stejný, do prvního dubna se musí daňové přiznání nejen podat, ale i zaplatit.

Jakou formou podat daňové přiznání:

Existují dvě možnosti, jak přiznání podat. Buď dojít na úřad, nebo si vše vyřešit elektronicky. „Dokonce daňové subjekty jako jsou plátci daně i fyzické osoby, které mají datové schránky, jsou už v současné době povinny podávat přiznání datovou schránkou,“ varuje partner daňově-poradenské společnosti Petr Krajíček. Pokud někdo má datovou schránku založenou, ale nepoužívá ji a přiznání podá v papírové podobě, úřadu se to líbit nebude. „Nesetkal jsem se s tím, že by někdo dostal pokutu, ale finanční úřad vyzve k nápravě,“ dodává Petr Krajíček.

Na celý rozhovor plný rad týkajících se podání daňového přiznání se podívejte v úvodním videu nad článkem. Jde o rozhovor z pořadu Ráno na gauči, který můžete sledovat každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované