Hlavní obsah

Na jevišti se usmíváme a v zákulisí skoro pliveme krev. Zákulisí své práce odkrývá primabalerína i herečka činohry

„Někdy je člověku ouvej a po představení mám pocit, že je to vyřešený,“ líčí hraní v Národním divadle jako terapii Jana Boušková.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V mimořádném vydání Mých míst nás osobnosti provedly Národním divadlem od suterénu od po střechu, ve Zpovědi nás některé z nich pustí ještě dál za oponu práce i soukromí.

Článek

Primabalerína Nikola Márová měla ve třinácti letech vážný úraz lokte a lékaři rodičům doporučili, aby z konzervatoře odešla. „Kdybych si ruku zlomila znovu, hrozila mi amputace ruky. Mně to nedocházelo, tak jsem si balet vybrečela. A naši, když viděli, že mě nic jiného nezajímá, mě nechali. Nevím, jak bych něco takového řešila jako máma,” přemýšlí s odstupem Nikola.

I jako dospělá přiznává, že lékaři nemají tanečníky jako pacienty rádi. „Jdeme přes bolest a nechceme neschopenky. Když z toho rozjetého vlaku člověk vyskočí, je strašně těžké naskakovat zpátky. Každý jsme nahraditelný. Když jsem byla těhotná, viděla jsem, že druhý den za mě byly na všechny role náhrady.”

Sama chtěla rodinu brzy, rozum ale velel počkat, až se vypracuje. „Na konzervatoři jsem měla představu, že se brzy stanu sólistkou, pak primabalerínou, jenomže to není reálné, musíte se pomalu vyšplhat. A když jsem se na vrchol dostala, musela jsme dokázat, že na něj mám,” vysvětluje, proč s mateřstvím čekala.

Moje místa: Prohlídka Národního divadla od suterénu po střechu. Svými místy nás provedli umělci z činohry, baletu i opery

Speciální vydání pořadu Moje místa vás zavede do Národního divadla.Video: Seznam Zprávy

Herečka Jana Boušková v Národním divadle začala hostovat jako studentka konzervatoře a zůstala mu věrná. „Odskakuje si” jen na zájezdová představení, a to hlavně proto, aby si zahrála se svým mužem Václavem Vydrou. I ona řešila důsledky úrazů – jednou se pomlátila při pádu z koně, příště při lyžování.

„To jsem byla na vozíku, pak o berlích. Devět měsíců jsem nesměla na jeviště. Chybělo mi strašně moc,” přiznává. A potvrzuje, že pro herce je jeviště psychoterapií. „Někdy je ouvej a po představení mám pocit, že to je vyřešený. Dokonce jsem jednou měla žlučníkový záchvat, pan doktor mi dal injekci a já jsem si řekla, že to musím zvládnout. A zvládla,” vzpomíná.

Proč není hercem její syn z manželství s Petrem Svojtkou? A jak se k divadlu staví vnoučata? Dozvíte se v Intimních zpovědích. Stejně jako kdy se nejtrapněji na jevišti cítil Patrik Děrgel a kdy si Lucie Polišenská řekla, že se režisér zřejmě zbláznil.

Premiéru Intimních zpovědí Televize Seznam vysílá vždy v úterý ve 20:30. Hned po Mých místech.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované