Hlavní obsah

Na jih USA udeřila tornáda. V Texasu a Oklahomě jich napočítali 14

Tornáda zasáhla Oklahomu, Texas, Kansas i Missouri.Video: Adam Ryšánek, AP, Reuters

 

Reklama

Střední částí Oklahomy a západním Texasem se přehnalo v pondělí večer místního času 14 tornád. Způsobila podle agentury AP značné škody a přinesla silný déšť. Živel postihl území, kde žijí čtyři miliony lidí, ale odnikud nejsou hlášeni zranění ani mrtví.

Článek

Do dnešních ranních hodin místního času (odpoledních SELČ) meteorologové oba americké státy monitorují kvůli možnosti dalších tornád a upozornili na možnost silného větru, který může v nárazech dosahovat rychlosti kolem 113 kilometrů za hodinu.

Podle Národní meteorologické služby (NWS) trvá nebezpečí záplav, které může vyvolat silný déšť.

Služba v pondělí předpověděla tornáda také pro státy Kansas a Missouri. Pozorována byla ve všech čtyřech státech, avšak zasáhla málo obývané oblasti. Největší nervozita panovala v pondělí v Oklahomě, kde si připomněli 6. výročí od tragédie, při níž tornádo ve městě Moore jižně od Oklahoma City zabilo 24 lidí.

V pondělí tornádo zasáhlo západní a severní části oklahomského města Mangum. Poničilo několik střech včetně přístřešku pro zvířata v místní zemědělské střední škole. Zvířata přežila, ale bylo je vidět venku, jak bezradně hledají své přístřeší. Na severu Oklahomy, u města Lucien, vichr silně poničil jeden dům i stodolu.

Podle meteorologů se dnes dají očekávat silné bouřky v Missouri a na severu Arkansasu, menší pravděpodobnost bouří platí pro oblast Dallasu, Springfieldu v Illinois, v Kansasu i v Oklahoma City. V oblasti, která se má připravit na možnost záplav, silného větru a krup, žije 50 milionů lidí.

Reklama

Doporučované