Hlavní obsah

Na jihu Čech vysychají studny, meteorologové varují před požáry a nyní i větrem

Sucho se zase připomíná. Na jihu Čech schne řepka.

Reklama

Na východ od Dačic za posledních 14 dní vůbec nepršelo. Chovatelé musí vozit vodu v cisternách. Kromě extrémního sucha hrozí ve spojení se silným větrem také riziko požárů.

Článek

Chovatelé dobytka a zemědělci na jihu Čech se potýkají se suchem. Na východ od Dačic za posledních 14 dní vůbec nepršelo. Regionální agrární komora informovala, s jakými problémy se musejí farmáři potýkat.

„Přitom nadprůměrné teploty nutí přírodu ke zrychlení vegetačního cyklu a obilí se dere nahoru bez odnoží. Sucho už viditelně škodí v lokalitách s lehčí půdou. Řepka místně zasychá v květu, mák při vzcházení, za secími stroji zakládajícími úrodu kukuřice se práší,” řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Předpověď počasí na příští dny ve videoblogu Petra Dvořáka:

Video: Petr Dvořák

Podle ní nejde jen o dočasně chybějící srážky. Několik zim po sobě pořádně nenasněžilo a tím ubývá podzemní voda.

Řada chovatelů dobytka má prázdné studny a zvířata napájí vodou z cisteren. „Také lesní porosty, louky i pastviny ztrácejí kvůli suchu zřetelně na kondici. Zatím nejde o definitivní tragédii, stačil by tři dny trvající drobný déšť a vegetace by se vzpamatovala,” řekla ředitelka.

Letošní duben se svými teplotami vyrovnává letním měsícům. „Dosavadní dubnové teploty byly opravdu nadprůměrné. Zatím se drží 4-5 stupňů Celsia nad dlouhodobým průměrem,” řekl ČTK mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Varování před silným větrem a požáry

K déletrvající problémům s počasím nyní meteorologové vydali aktuální varování.

Východní polovinu Česka zasáhne v pondělí silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V Čechách zesílí vítr jen dočasně dopoledne při přechodu studené fronty.

Vzhledem k přetrvávajícímu teplu a suchu hrozí ale v celé republice nebezpečí požárů, největší riziko je v Praze a na jihu Moravy. V pondělí toto riziko ještě zvýší silný vítr a velké množství ohňů při tradičním pálení čarodějnic.

Varování před nebezpečím požáru platí pro Prahu a jižní Moravu do odvolání. 

Reklama

Doporučované