Hlavní obsah

Na letišti v Praze se změní rozmístění kamer na rozpoznávání obličejů, systém odhalil přes 80 osob

Na letišti v Praze se změní rozmístění kamer na rozpoznávání obličejů, systém odhalil přes 80 osob.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na pražském Letišti Václava Havla se bude měnit rozmístění kamerového systému na rozpoznávání obličejů – tento systém by měl odhalit hledané osoby. Tématu se dnes věnovala vláda a schválila, že 45 kamer přibude i ve veřejném prostoru letiště – tedy v místech, kde se pohybují lidé ještě před první kontrolou.

Článek

Kamerový systém na rozpoznávání obličejů je na letišti oficiálně ve zkušebním režimu, podle Policejního prezidia už ale funguje v ostrém provozu.

„Na mezinárodním letišti Praha je systém funkční od poloviny minulého roku, díky systému se podařilo zadržet do současné doby 84 osob. Pracuje s daty, která jsou vložena do policejních databází. To, že je provoz označován za zkušební, je pouhou terminologií,“ popsala využití systému mluvčí Policejního prezidia Lenka Sikorová.

Kamerový systém byl předmětem diskuzí zejména při dopadení hledaných turistů z Nizozemska, kteří vloni v dubnu napadli v centru Prahy restaurační personál. Policisté tehdy systém nevyužili a na přítomnost hledaných turistů na letišti upozornili až svědci a ostraha letiště. Ministři dnes ve Strakově akademii řešili rozmístění kamer.

„Ten projekt byl naplánován na 145 kamer do tranzitního prostoru, ukázalo se, že technicky stačí na stejné využití 100 kamer a dalších 45 kamer přesouváme do veřejně přístupného prostoru. Takže zvyšujeme bezpečnost pro příbuzné nebo pro lidi, kteří přímo necestují,“ řekl Seznamu ministr vnitra Jan Hamáček, co dnes řešila vláda.

Systémy na rozpoznávání obličejů, registračních značek vozidel a zaznamenávání radiace, jaké už fungují na letišti v Praze, mají dostat do dvou let i letiště v Brně, Pardubicích, Ostravě a Karlových Varech.

Podle smlouvy, kterou stát zveřejnil v oficiálním registru smluv, stál systém přes 85 milionů korun.

Systém má umět porovnávat fotografie hledaných osob z policejních databází s tvářemi lidí, které zaznamená na letišti. Když najde shodu, má automaticky upozornit obsluhu, jež na dané místo vyšle hlídku.

Reklama

Doporučované