Hlavní obsah

Na módních řetězcích mi vadí masa, je lepší mít doma jen pár kvalitních věcí, tvrdí organizátor Mint Marketu

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Trh nezávislé módy Mint Market nabízí o tomto víkendu zboží od 120 českých tvůrců od oblečení až po design. O podobné alternativní módní akce je podle organizátorů stále větší zájem. Hitem je recyklace, takzvaná pomalá móda.

Článek

„Dřív jsme museli pečlivě vybírat a třídit tvůrce, kteří u nás chtěli vystavovat. Teď se situace hodně zlepšila a na trhu je mnoho kvalitních českých firem,” říká Zbyněk Hanko, jeden z organizátorů trhu Mint Market, který sám provozuje módní značku a prodává originální kabelky a šperky. Čeští zákazníci si podle něj už zvykli na podobné trhy s alternativní módou a zajímají se, jak jejich oblečení vzniká, kdo ho vyrábí a zda je to v souladu s etikou.

Na klasických módních řetězcích mu vadí masa a množství odpadu, které se vyprodukuje. Jedním z hitů poslední doby u alternativních tvůrců je právě recyklace. „Existují i firmy, které přešívají staré oblečení ze second handů a tvoří z něj nové nositelné věci,“ tvrdí Hanko, který má od takové firmy košili. Na Mint Marketu si v rámci jednoho workshopu lidé mohou třeba vyzkoušet přetvořit staré kožené bundy a vyrobit si z nich doplňky.

Co je největším hitem současnosti, co se nejvíc prodává? A jsou Češi ochotní si za originální módu připlatit? Podívejte se na další Víkendový rozhovor ve videu ve článku.

Reklama

Doporučované