Hlavní obsah

Na OH rozdají 160 tisíc kondomů. Jsou na doma, varují atlety organizátoři

Foto: Profimedia.cz

Japonští výrobci se už těšili, že představí ultratenké prezervativy z polyuretanu. Snímek pochází z jedné z jejich továren.

Reklama

Na letních olympijských hrách v Tokiu se má rozdat 160 tisíc kondomů. Jejich účastníci je ale nebudu moci kvůli koronavirovým opatřením využít. Místo toho si je mají odvézt domů a zvýšit povědomí o sexuálně přenosných chorobách.

Článek

Organizátoři letní olympiády v Tokiu se už mnohokrát zavázali k uspořádání „bezpečných her“ během koronavirové pandemie. Ale o bezpečném pohlavním styku nebo čemkoliv, co se blíží intimnímu prožitku, si jejich účastníci mohou nechat jen zdát.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) tento týden zopakoval, že obyvatelé olympijské vesnice musí dodržovat zásady sociálních rozestupů. Ti, kteří tak neučiní, budou čelit přísným trestům včetně pokut, diskvalifikací a deportace ze země, píše britský deník The Guardian.

Nejnovější olympijská příručka dokonce stanoví, že je nutné se „vyhýbat všem zbytečným formám fyzického kontaktu“.

Japonské organizátory proto znervóznily otázky novinářů na to, co se stane se 160 000 prezervativy, které mají být v souladu se zvyklostmi rozdány v olympijské vesnici. Tradice se dodržuje od letních olympijských her v roce 1988 v Soulu.

Distribuce kondomů má letos podle pořadatelů přispět hlavně k rozšíření informací o HIV a AIDS. „Rozdané prezervativy nejsou zamýšleny k využití uvnitř vesnice. Sportovci si je mají odvézt s sebou domů jako suvenýr, který jim pomůže šířit povědomí o nemoci,“ vysvětlili pořadatelé pro agenturu AFP.

Smíšené zprávy, které sexuální pomůcky provázejí, ale matou i samotné sportovce. „Rozdávají je a pak atlety žádají, ať je nevyužívají. To je něco, čemu nerozumím,“ prohlásil legendární japonský horolezec Ken Noguchi.

Na posledních letních hrách v brazilském Riu se rozdalo 450 tisíc prezervativů, z toho 350 tisíc pro muže, 100 tisíc pro ženy a navrch 175 tisíc balíčků lubrikantů. Možná právě to vedlo čtyři japonské výrobce k tomu, aby před zahájením her investovali do nové speciality - ultratenkých kondomů vyrobených z polyuretanu, které mají zlepšit požitek z bezpečného sexu.

V Tokiu ale bude kvůli novým požadavkům možné rozdávat jen silnější typ prezervativů vyrobených z latexu, napsala AFP. „Když jsem se to dozvěděl, pomyslel jsem si: ‚Pane bože…je to pravda?‘ Opravdu jsme počítali s tím, že sportovcům nabídneme ultratenké prezervativy,“ prozradil agentuře nejmenovaný zdroj z gumárenského průmyslu.

MOV uvedl, že před zahájením her se stihne naočkovat až 80 procent olympijských i paralympijských sportovců a jejich týmů. Přesto i teď organizátoři trvají na tom, aby sportovci trávili noci o samotě.

Reklama

Doporučované