Hlavní obsah

Na pokrytí nákladů dostane provozovatel bazénu v Liberci od města tři miliony

Ilustrační foto.

Reklama

Na pokrytí nákladů v důsledku koronavirové pandemie dostane provozovatel městského bazénu v Liberci od radnice 3,2 milionu korun.

Článek

Mimořádnou dotaci dostane na základě dnešního rozhodnutí zastupitelstva ve třech měsíčních splátkách, využít je může na mzdy, zabezpečení hygieny nebo úhradu nákladů za teplo či elektřinu za období od června do konce září.

„Priorita je udržet veřejnou službu pro sportovce, kondiční plavce a školní plavání, čili otevřený bazén,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr. Bazén je sice od 7. června otevřen, nicméně s omezenou kapacitou a nutností předložit potvrzení o bezinfekčnosti kvůli covidu. „To se samozřejmě musí promítat na návštěvnosti a výnosech na vstupném, které se běžně podílejí na krytí nákladů s provozem,“ dodal Langr. Ročně provoz bazénu stojí kolem 40 milionů, město se na tom podílí zhruba 12 až 14 miliony.

Bazény a sauny patřily k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci. Liberecký provozovatel bazénu, Ještědská sportovní společnost (JSS), kvůli ztrátovému provozu, kdy příjmy byly nulové, ale náklady zůstaly, letos na konci března městu vypověděl smlouvu. Výpovědní lhůta měla původně vypršet na konci května, s městem se ale JSS dohodla na jejím prodloužení do konce září s tím, že ji podpoří mimořádnou dotací. Město chce delší čas využít k hledání způsobu dalšího zajištění provozování bazénu. Pokud se město nedohodne s JSS, provozování by měla od října převzít městská společnosti Bazén Liberec. Její vznik dnes odsouhlasilo zastupitelstvo a jejím jednatelem bude dočasně Langr. Jiného by město hledalo, pokud by skutečně převzala provozování bazénu.

Liberecký plavecký areál podle návrhu architekta Pavla Švancera má ročně běžně kolem 350.000 až 400.000 návštěvníků, loni jich kvůli pandemii bylo výrazně méně. Město připravuje rozsáhlou modernizaci plaveckého areálu, která by měla začít v příštím roce a která si vyžádá zřejmě přes 700 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované