Hlavní obsah

Na pomoc rodině vojáka padlého v Afghánistánu lidé poslali půldruhého milionu

Záznam: Pohřeb vojáka Tomáše Procházky jsme ve středu 7. listopadu sledovali živě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sbírka na pomoc pozůstalým po Tomáši Procházkovi, který v říjnu padl v Afghánistánu, vynesla 1,47 milionu korun. Uvedl to předseda správní rady Nadačního fondu speciálních sil Vladimír Ganzar. Fond sbírku vyhlásil 23. října a lidé mohli přispívat formou dárcovských SMS nebo posílat peníze přímo na účet nadačního fondu.

Článek

Procházka, který by se letos v prosinci dožil 42 let, byl posmrtně povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Ministr obrany Lubomír Metnar mu rovněž udělil Kříž obrany státu. Toto vyznamenání dostávají vojáci například za hrdinství v boji nebo za to, že se s nasazením svého života zasloužili o obranu ČR.

Nadační fond speciálních sil byl založen v červnu 2011. „Posláním a účelem nadačního fondu je především zajišťování finanční, materiální, humanitární nebo vzdělávací podpory pozůstalým po zaměstnancích speciálních sil a po osobách působících v jejich prospěch s cílem se snáze vyrovnat s následky tohoto úmrtí a pomoci pozůstalým udržet si přiměřenou kvalitu života,“ uvedl Ganzar.

V Afghánistánu letos padli čtyři čeští vojáci. Kromě Procházky zahynuli v srpnu Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Zahynuli při teroristickém útoku, když byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Reklama

Související témata:

Doporučované