Hlavní obsah

Na Slovensku debaty o předčasných volbách, ve hře je i pád premiéra Fica

Strany slovenské vládní koalice jednají o tom, jak zemi dostat z krize, do níž upadla po vraždě novináře a jeho snoubenky.

Reklama

Článek

Vládní strany na Slovensku zatím nedospěly k pokroku při řešení koaliční krize v souvislosti s rozhodnutím nejmenší vládní strany Most-Híd, která podmínila setrvání v koalici dohodou na vypsání předčasných voleb. Podle slovenských médií to dnes řekl šéf parlamentu a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko.

Předseda parlamentu rovněž nevyloučil, že koalice diskutuje i o možnosti výměny současného premiéra Roberta Fica.

Pusťte si, jak premiér Robert Fico reragoval na výzvu slovenského prezidenta ke změnám ve vládě, nebo k předčasným volbám:

Kiska vyzval k rekonstrukci slovenské vlády, Fico změny odmítá. Video: AP, Seznam Zprávy

„Mluvíme o různých variantách. V žádné věci nenastal pokrok. Pokud někdo hovoří o předčasných volbách, já se tomu nebráním,” řekl Danko po schůzce s předsedy zbylých dvou koaličních stran.

Předseda strany Most-Híd Béla Bugár v pondělí řekl, že Fico při jednání možnost předčasných voleb odmítl. Není známo, do kdy hodlá Most-Híd vyjednávat s koaličními partnery, než se případně rozhodne opustit koalici, která by tak přišla o většinu ve sněmovně.

SNS dříve během dneška zase uvedla, že hodlá jednat o předčasných volbách až poté, co nastane pád vlády, nebo bude ochromena činnost kabinetu či celé koalice.

Případná výměna premiéra znamená pád celé vlády. Nový kabinet by pak musel požádat sněmovnu o vyslovení důvěry.

Reklama

Doporučované