Hlavní obsah

Na úřadech práce přestávají platit zažitá pravidla. Místo teď najdou i lidé, o které dříve nikdo nestál

Úřad práce zveřejnil statistiky nezaměstnanosti za říjen.Video: Zuzana Lachnitová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku je nyní nejnižší nezaměstnanost od roku 1997. Úřadům práce se podle statistik podařilo zaměstnat i dlouhodobě nezaměstnané uchazeče.

Článek

Na úřadech práce se v těchto dnech odehrávají situace, které by před deseti lety byly nemyslitelné.

Třeba: Místo snadno získávají i lidé, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, takže podle všech příruček a zvyklostí jsou vlastně nezaměstnatelní. Nikdo je nechce, protože ztratili pracovní návyky. To teď vůbec neplatí.

Nebo: Prakticky všichni absolventi, kteří jako každý rok v září a říjnu vtrhnou na pracovní trh, našli, co hledali – zaměstnání. I to je neobvyklé.

Může za to extrémně nízká nezaměstnanost, jakou Česká republika nepamatuje od roku 1997. Podle čerstvých dat úřadů práce klesla v říjnu na 2,8 procenta. O práci se v tomto měsíci hlásilo přes 215 tisíc lidí, ale pozor: V nabídce bylo přitom bezmála 317 tisíc konkrétních pozic.

„V uplynulém měsíci trval masivní zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona,“ uvedl v oficiální zprávě Úřad práce ČR.

„Čísla potvrzují, že se Úřadu práce ČR daří umisťovat na trh práce i ty klienty, kteří už například ztratili motivaci a nemají zájem pracovat,“ podotkla generální ředitelka Kateřina Sadílková.

Nejnižší, 1,8 procenta, je míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji, v Jihočeském a Plzeňském kraji pak činí 1,9 procenta a v Praze dvě procenta. Naopak nejvyšší, 4,4 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,3 procenta. Vyšší počet lidí bez práce než volných pracovních míst je v kraji Ústeckém, Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Obrovská konjunktura má samozřejmě i nepříznivou stránku – firmy uvádějí, že právě nedostatek lidí je tím, co brzdí jejich rozvoj a inovace.

Reklama

Doporučované