Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny hrozí horníkům smrtelné nebezpečí. Doly zaplavuje voda

Ukrajinští horníci čelí při práci smrtelnému riziku.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

Ukrajinští horníci musí při své práci čelit novému nebezpečí. Kvůli uzavření uhelných dolů zaplavuje spodní voda nejen nepoužívané šachty, ale i ty, ve kterých horníci ještě pracují. Některé doly by tak mohly být v nejbližší době zcela zatopeny. V ohrožení života jsou desítky horníků.

Článek

Uzavření uhelných dolů v separatisty ovládané části východní Ukrajiny způsobuje vážné problémy ukrajinským horníkům. Spodní voda totiž zaplavuje nepoužívané šachty a následně i ty, ve kterých Ukrajinci pracují - a to přináší smrtelné riziko ohrožující desítky horníků.

„Budeme muset odčerpávat naši vodu - asi 600 kubíků, a také jejich vodu, což je dalších 800. Takže dohromady to je 1400 kubíků vody - a to za hodinu,” říká jeden z manažerů dolů. „To nezvládneme. Voda bude stoupat - nic ji nezastaví. Zaplaví dolní šachty. Ale ještě předtím vytlačí nahoru metan. Někdo si zapálí cigaretu a celé to tu vyletí do povětří.”

Vedení dolů hledá pomoc u ukrajinské vlády. Bez okamžité akce by mohly být některé doly zaplaveny během několika měsíců. Pro mnoho tisíc Ukrajinců, jejichž živobytí na této práci závisí, by šlo o životní tragédii.

Reklama

Související témata:

Doporučované