Hlavní obsah

Na zámku Bečov připravují moderní expozici relikviáře svatého Maura

Foto: ČTK

Bečov.

Reklama

Na zámku a hradu Bečov na Karlovarsku pokračují v přípravě nové muzejně-galerijní expozice relikviáře svatého Maura.

Článek

Relikviář, který je svým významem považován za druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů, doplní audiovizuální expozice. Na její přípravě se podílela mimo jiné i režisérka Theodora Remundová, která v těchto dnech v Bečově společně se štábem natáčí dokument o Beaufortech, původních vlastnících zámku.

Při tvorbě nové expozice spolupracoval zámek s Ústavem pro interpretaci místního dědictví ČR. Snahou tvůrců je podle kastelána Bečova Tomáše Wizovského seznámit v nové expozici návštěvníky s novými poznatky o relikviáři a nechat je o jeho příběhu přemýšlet.

„Jak relikviář, tak i historii ukážeme z více úhlů pohledů, chceme trochu návštěvníka znejistit, kdo je vlastně majitelem toho relikviáře. Je to církev, nebo Beauforti, vzalo se jim to, nebo je to český stát. Právně je to jasné, ale z morálního hlediska je toho více,“ řekl ředitel ústavu Michal Medek.

Expozice se zaměří také na znovunalezení památky.

Historie relikviáře - románské zlatnické práce - sahá na počátek 13. století, byl vyroben ve Florennes v dnešní Belgii. Dlouho se ale o něm nevědělo. Na konci druhé světové války jej před příchodem armád zakopali pod podlahu hradní kaple Beaufortové, tehdejší majitelé zámku v Bečově. Znovu objeven byl pak až v roce 1985, když se o něj začal zajímat americký obchodník, jistý Danny Douglas. Indicie pak dovedly kriminalisty až k nálezu relikviáře.

Tvůrci expozice chtějí ukázat také na tehdejší význam relikviáře. „Chceme přenést návštěvníka do přemýšlení středověkého člověka, čím pro něj byly relikvie, co to znamenalo a proč vlastně relikviář vytvořili,“ uvedl Medek.

Součástí výstavy budé promítání krátkých dokumentů. Podle režisérky Remundové budou rozděleny do dvou bloků, jeden se bude věnovat příběhu znovunalezení a druhý restaurátorství. V dokumentu se objeví například i Christian Friedrich Beaufort-Spontin, jeden ze dvou posledních žijících potomků vévody Beauforta, nebo restaurátor Andrej Šumbera, který se o relikviář v současnosti stará.

Relikviář bude umístěn v areálu zámku v takzvaných Pluhovských domech, jejichž přestavba se v současné době dokončuje. Celkové náklady na zpřístupnění památky, zahrnující rekonstrukci renesančního paláce nebo přípravu expozic, jsou 250 milionu korun. Veřejnosti bude nová expozice představena letos v listopadu.

V současné době je relikviář jedním z hlavních lákadel zámku a hradu Bečov. Ročně si jej přijedou prohlédnout desítky tisíc lidí. Kvůli své hodnotě je uložen za přísných bezpečnostních podmínek.

Reklama

Související témata:

Doporučované