Hlavní obsah

Nahrávka Chášakdžího smrti skrze Apple Watch nedává smysl, říká bývalý člen CIA

Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Ve čtvrtek večer The Washington Post zveřejnil zprávu o tom, že turecká tajná služba vlastní nahrávku z Chášakdžího vraždy. Od té doby se vedou dohady o jejím pořízení.

Článek

Turecká média informovala o tom, že pohřešovaný novinář Džamál Chášakdží, který je od návštěvy saúdského velvyslanectví v Istanbulu 2. října nezvěstný, nahrál svou vlastní smrt pomocí chytrých hodinek. Zdroje CNN ale naznačují, že existující nahrávka novinářovy smrti spíše pochází z tureckých odposlechů.

Turecké noviny Sabah v sobotu ráno informovaly o tom, že Chášakdží záměrně nahrával svůj pobyt na saúdském konzulátu. Funkci nahrávání měl na svých Apple Watch zapnout těsně před tím, než vkročil do budovy saúdského konzulátu. Podle Sabahu byla audionahrávka z mučení i zabití novináře zaznamenána na jeho telefon i do internetového úložiště iCloud.

Kromě toho mají být na nahrávce slyšet i hlasy údajných útočníků. Ti se měli snažit do Chášakdžíových hodinek proniknout skrze hesla, nakonec měli podle Sabahu použít Chášakdžíovy otisky prstu, díky kterým následně smazaly některé soubory.

Noviny se odkazují na tajné služby, které měly zvukový záznam získat z telefonu, jenž Chášakdží nechal u své snoubenky, která na něj čekala před konzulátem.

CNN ale píše, že Apple Watch funkci rozpoznávání otisků prstů nemají. Kromě toho není jisté, zda by Chášakdžího hodinky dokázaly záznamy na takovou vzdálenost odeslat. Zpravodajský důstojník CIA a bezpečnostní analytik Robert Baer se podle CNN domnívá, že na to, aby k přenosu nahrávky skrze Bluetooth došlo, byla zařízení moc daleko od sebe.

„Myslím, že je jasné, co se stalo. Turci mají na saúdském konzulátu odposlechy,“ řekl v rozhovoru pro CNN Baer. „Turci nevěří žadným diplomatům, své odposlechy mají na většině ambasádách a konzulátech v Turecku, takže pokud opravdu existují nahrávky Chášakdžíovy smrti, myslím, že byly pořízeny z odposlechů. Turci se ale brání tomu, aby to přiznali,” dodal Baer.

Saúdská Arábie i nadále odmítá jakákoli obvinění z toho, že se podílela na novinářově zmizení, popřípadě jeho vraždě. Podobná obvinění prohlašujě za lži, které mají poškodit celé království.

Informace o nahrávce

Už v pátek CNN informovala o tom, že turečtí vyšetřovatelé mají přístup k audio i video důkazům o tom, že Chášakdží byl na konzulátu zavražděn. CNN to měl potvrdit zdroj, kterému to měl sdělit někdo z východních výzvědných služeb.

The Washington Post, pro které Chášakdží psal, ve čtvrtek zveřejnily zprávu o tom, že turecká vláda potvrdila americkým protějškům existenci nahrávky Chášakdžího zabití.

Džamál Chášakdží byl novinář saúdského původu, velký kritik saúdské královské rodiny a zejména korunního prince Muhammada bin Salmána. Své kritiky zveřejňoval ve sloupku pro The Washington Post, na saúdský konzulát si šel vyzvednout povolení k sňatku se svou tureckou snoubenkou. Od té doby je nezvěstný.

Sabah patří mezi soukromá turecká média, která podporují současnou vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ten na zprávu o Chášakdžího zmizení podle CNN reagoval slovy: „Džamál je novinář, kterého už dlouho znám, je to přítel.”

Reklama

Doporučované