Hlavní obsah

Napadený novinář a šest zadržených lidí. Na demonstraci neonacistů do Dubí přijel i Kotleba, zasahovat musela policie

Avizovaná „klidná akce” se stoupencům Dělnické strany sociální spravedlnosti vymkla z rukou.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dělnická strana sociální spravedlnosti uspořádala v Dubí na Teplicku protest „proti násilí, rasismu a zvýhodňování nepřizpůsobivých”. Slibovala klidnou akci, nakonec demonstranti napadli i novináře. Zasáhnout musela policie, na místě zadržela šest lidí.

Článek

Demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti v Dubí na Teplicku se zúčastnil i vůdce krajní slovenské pravice Marian Kotleba. Neonacisty k akci vyprovokoval incident, který se zkraje srpna stal na místním koupališti. Skupina násilníků tam brutálně zbila mladíka, který se snažil zklidnit roztržku mezi dvěma ženami.

„Impulsem bylo jednoznačně to napadení ze strany cikánů vůči tomu mladíkovi. Považovali jsme za nezbytné se ozvat,” řekl na místě předseda DSSS Tomáš Vandas. Už před zahájením demonstrace sliboval poklidnou akci, ta se ale bez incidentů stejně neobešla.

Demonstranti protestující mimo jiné i proti napadení jednotlivce skupinou nepřizpůsobivých občanů v průběhu akce sami ve skupině napadli jednoho z novinářů - přispěvatele Parlamentních listů Víta Hassana, a to kvůli barvě jeho pleti. „Schytal jsem asi pět šest ran do hlavy, možná nějaké kopačky do těla,” řekl Hassan, jenž se na výtržníky chystá podat trestní oznamení.

Podívejte se na záznam rozhovoru s napadeným Vítem Hassanem:

Vít Hassan, fotograf Parlamentních listů, popisuje útok ze strany příznivců Vandasovy DSSS.Video: Seznam Zprávy

Policie hned na místě v souvislosti s tím zadržela dva lidi. Hassan akci zpovzdálí fotil, demonstranti jej napadli poté, co odmítl fotky ze své kamery smazat.

„Přijde mi absurdní, aby na demonstraci, kde se vymezují lidé proti násilí skupiny lidí vůči jednotlivci, několik lidí napadlo jednoho člověka,” usmál se Hassan. Po útoku byl viditelně otřesený, měl pohmožděniny na ruce a roztrhnuté kalhoty.

„My nikoho nenapadáme, také ale počítáme s tím, že nikdo nebude narušovat naše akce,” reagoval Vandas na přímý dotaz Seznamu k napadení novináře.

Hned poté musela zasáhnout policie a antikonfliktní tým, atmosféra na místě gradovala. Těžkooděnci se dostali do konfliktu s davem, jenž bránil policistům zadržet útočníky, kteří novináře napadli.

„Celkem jsme na místě zadrželi šest osob. Dva jsou podezřelí ze spáchání přečinu výtržnictví v souvislosti s fyzickým útokem na novináře, další čtyři zadržené osoby jsou podezřelé ze spáchání přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,” uvedl tiskový mluvčí policie v Ústeckém kraji Daniel Vítek.

Demonstrace se zúčastnilo podle policie zhruba sto lidí, trvala hodinu. Poté se demonstranti v čele s Kotlebou a Vandasem vydali na pochod městem směrem ke koupališti. Cestou pokřikovali hesla jako „Čechy Čechům” nebo „Cikáni bez dávek”. Jejich chování odsoudil i starosta obce Petr Pípal.

„Když jsme s panem Vandasem hovořili, tak slibovali klidné a důstojné shromáždění, aby upozornili na problémy ve společnosti. Jak vypadá klid a důstojnost, nám předvedli trošku jinak. Aby tady někdo běhal po silnici a vyřvával taková hesla, to je trošku mimo mísu,” řekl Pípal.

Místo konání akce se městu původně nelíbilo, nakonec došlo k dohodě. Demonstrace, na kterou dohlíželo několik desítek policistů, byla legální.

Dav se rozpustil až před branami koupaliště, které z bezpečnostních důvodů zůstalo zavřené. Právě tam nedávno skupina útočníků brutálně zbila mladíka, který se podle svědka pokusil uklidnit roztržku mezi dvěma ženami. Jedna z nich prý předtím fyzicky napadla jinou ženu, která okřikla chlapce, aby v brouzdališti netopil jiné dítě.

Incident stále vyšetřuje policie, zatím v případu obvinila jen zmíněnou ženu. To nejen starostovi Dubí vadí. Město na incident reagovalo modernizací koupaliště a snahou snížit jeho kapacitu. Nově jsou v areálu instalovány bezpečnostní kamery.

„Policie je v důkazní nouzi. Chybí svědkové, policisté je nechali odejít. Neudělali úkony hned po akci. Vykázali skupinu Romů z koupaliště, ale nezajistili svědky, výtržníky ani nic. Je čtrnáct dní po akci a není nikdo obviněn. To je chyba, která vyvolává napětí v těchto skupinách, jež využívají tyto akce,” uzavřel Pípal.

Jsme frustrovaní, chybí zde práce. Kotleba byl často jediný, kdo nám naslouchal, říkají Slováci.

Reklama

Související témata:
Dělnická strana (DS)

Doporučované